Se îngălbenesc frunzele tomatelor? Totul se rezolvă într-o clipă!

După transplantarea răsadurilor de tomate în câmp deschis, deseori, apare problema frunzelor îngălbenite. Astăzi, veți afla cauzele, când trebuie să vă faceți grijă și când e nevoie doar să efectuați câteva lucrări agrotehnice.

Iată care sunt motivele îngălbenirii frunzelor, pe care, dacă le observați pe tufele dumneavoastră, nu trebuie să vă îngrijorați. Și anume, atunci când transplantați răsadurile în câmp deschis, ele s-au înrădăcinat, au trecut câteva zile, și observați că frunzele superioare au o culoare verde intensă, nu sunt răsucite și lipsesc petele galbene, în schimb cele inferioare sunt ofilite și galbene.

Nu e nimic în neregulă și iată de ce. Deoarece răsadurile au crescut sau sub lămpi sau pe pervaz, ele nu au primit raze ultraviolete directe. După transplantarea în sere sau câmp deschis, ele și-au îndeplinit deja funcția. Aceste frunze nu sunt adaptate la condițiile de afară, iată de ce, peste 1-2 săptămâni după plantarea răsadurilor, trebuie să le tăiați cu foarfeca de grădină. Îndepărtați de pe fiecare tufă câte cel mult 3 frunze dintr-o singură dată și nu efectuați mai mult de 1 tăiere pe săptămână. De asemenea, aveți grijă ca după tăiere, pe tufă să rămână cel puțin 5 frunze adevărate. Ele sunt necesare pentru ca tufele să crească normal și să se dezvolte. Astfel, tomatele nu vor simți stresul.

Să analizăm al doilea tip de îngălbenire a frunzelor, atunci când frunza este verde, dar are zone galbene și uscate, de parcă ar fi afectate de vreo boală sau dăunător. De fapt, nu este altceva decât o arsură de soare. Acest lucru se întâmplă dacă nu ați călit răsadurile și le-ați scos în câmp deschis sub razele directe ale soarelui. De asemenea, astfel de frunze pot observa grădinarii care efectuează irigarea direct pe frunze, nu sub rădăcină. Picăturile rămân pe suprafața frunzelor și, sub influența razelor solare, creează efectul de lupă și formează arsuri pe alocuri, acolo unde erau picăturile. Deci udați tomatele doar sub rădăcină și nici într-un caz pe vreme toridă. De asemenea, nu vă grăbiți să îndepărtați aceste frunze. Deoarece îngălbenirea este parțială, frunza își îndeplinește perfect funcțiile.

Dacă observați al treilea tip de îngălbenire a frunzelor pe tufele din grădina dumneavoastră, e cazul să vă alarmați, dar și acest caz se rezolvă. Vorbim despre situația când frunzele inferioare sunt verzi, iar vârful și frunzele superioare se îngălbenesc. Acesta este un semnal clar că culturile dumneavoastră duc lipsă de hrană, în special potasiu, calciu și fier. Eliminați problema fertilizând tomatele cu îngrășăminte organice sau minerale. Cele minerale funcționează mai rapid, iar cele organice sunt mai ecologice și au un efect mai prelungit. Din categoria celor organice, cea mai potrivită e soluția de cenușă sau adăugați câte o mână de cenușă sub fiecare tufă și o amestecați cu pământ. La fiecare irigare, tufa va absorbi hrana necesară. Dintre îngrășămintele minerale, le alegeți pe cele care conțin potasiu și calciu, cele mai universale fiind humații, cum ar fi humatul de potasiu. Dacă nu veți realiza aceste fertilizări, riscați să aveți tomate care se dezvoltă lent și să rămâneți fără recoltă, deoarece florile se vor ofili.

Mergeți în grădină și analizați bine tufele dumneavoastră de tomate!

Spor la grădinărit!