Secretele îngrijirii, fertilizării și formării tufelor de vinete cu ajutorul cărora veți recolta lăzi întregi de legume!

Cultivarea vinetelor pentru mulți grădinari pare a fi dificilă. Astăzi vorbim despre îngrijirea corectă a vinetelor, despre formarea tufelor, care este foarte importantă pentru un randament ridicat, și despre fertilizare.

Cum se formează tufa de vinete

După ce răsadurile plantate se înrădăcinează, e nevoie să înlăturați toți copilii care se formează până la ramificație.

Dacă nu-i eliminați, acești copili pot crește foarte mari, pe ei se formeză mulți muguri, însă de cele mai dese ori planta nu are puteri suficiente pentru formarea legumelor de pe lăstarii inferiori. Cu toate acestea, culturile pierd foarte multă forță pentru acești copili, în loc să crească și să dezvolte frunziș sănătos, folosindu-și puterile pentru dezvoltarea lăstarilor aflați mai sus. Iată de ce, cu cât mai devreme veți înlătura acești copili, exact ca în cazul ardeilor grași și tomatelor, cu atât mai bine.

Există, de asemenea, copili care cresc lângă rădăcină. Aceștia la fel trebuie tăiați sau rupți, dar nici într-un caz scoși din pământ, ca să nu deteriorați sistemul radicular. De regulă, acești copili nu sunt independenți, și cresc de la rădăcina principală.

Un alt avantaj al îndepărtarii copililor este aerisirea mai bună a tufei, pe lângă faptul că aceștia consumă și din substanțele nutritive ale plantei.

Multitudinea de lăstari pe tulpină poate provoca diverse boli și o polenizare mai slabă. Dacă ați întâmpinat problema vinetelor care înfloresc, dar nu se polenizează, să știți că motivul este lipsa fluxului de aer.

Puteți încerca să copiliți planta și să nu o copiliți, atunci veți observa o diferență majoră, chiar dacă o veți fertiliza foarte bine.

Partea superioară a plantei, de asemenea, trebuie rărită periodic. Deși ne pare rău să îndepărtam lăstarii, este important să înțelegem că numărul exagerat de lăstari reprezintă o povară pentru plantă.

Mai jos puteți vedea imaginea unei tufe formate corect: tulpina de jos, până la ramificație, fiind fără copili, este destul de puternică pentru a rezista greutății legumelor formate, deși planta oricum trebuie să aibă un țăruș, care îndeplinește funcția de suport.

Un alt moment important este fertilizarea corectă a vinetelor. Ca și altor culturi, vinetelor nu le place solul acid. O dată în 7-10 zile, vinetele trebuie hrănite cu îngrășământ verde, pe care îl alternați cu vermicompost lichid. Pe lângă fertilizanții de azot, trebuie să folosiți și fertilizanți de potasiu și fosfor, cum ar fi să presărați cenușă, câte un pumn la fiecare plantă. Fertilizările se realizează la un interval de cel puțin 5 zile una de alta.

În gropile pentru răsadurile de vinete, dar și pentru alte culturi, puteți adăuga vermicompost, câte aproximativ 30 gr în fiecare groapă. Vermicompostul este un îngrășământ absolut natural care face minuni, deci și rezultatul, adică recolta, va fi unul bogat.

Toate aceste sfaturi sunt eficiente și simple, astfel încât fiecare grădinar, chiar și cei începători, să le poată pune în aplicare. Dacă până acum vinetele vi se păreau o cultură foarte capricioasă și greu de cultivat, aplicând aceste trucuri, vă veți putea bucura de cele mai frumoase și gustoase vinete.

Deci, să recapitulăm, aveți nevoie de:

-sol fertil;

-sol cu un ph normal;

-formarea tufei, cel puțin să îndepărtați toți copilii până la ramificație;

-fertilizări regulate.

O altă metodă cu ajutorul căreia puteți obține un randament ridicat este să culegeți la timp primele legume. Nu e nevoie să așteptați până se coc toate vinetele. Odată ce ați văzut că vânăta are mărimea potrivită și este coaptă, tăiați-o. După ce veți face acest lucru, legumele mai mici vor începe să crească mult mai repede. Planta își va orienta toate puterile spre legumele mici și florile existente pe tufă.

Sfat. Aveți grijă să tăiați vinetele coapte, nu le rupeți, ca să nu deteriorați tufa.

Spor la grădinărit!