Secretele îngrijirii ”florii flamingo” – Anthurium!

Lumina. Anthuriumul în floare are nevoie de lumină dispersată. Planta trebuie poziționată lângă geamurile din partea de est sau de vest. Anthuriumul reacționează negativ la acțiunea directă a razelor solare – pe frunze apar pete și puncte. Floarea preferă penumbra (soiurile Ampel), deși lipsa de lumină duce la micșorarea și îngălbenirea frunzelor sau planta poate chiar să înceteze să înflorească.

Temperatura. Anthurium este o plantă careia îi place căldura. Nu suportă curenții de aer și schimbările bruște de temperatură. Temperatura optimă vara este de 20-26°C și iarna – nu mai joasă de 15°C. Anthuriumul se îmbolnăvește la temperaturi mai joase de 12°C.

Umiditatea aerului. Anthurium are nevoie de umiditate ridicată, în special soiurile cu frunze frumoase (Anthurium de cristal). Pentru creșterea umidității, rădăcinile aeriene ale plantei sunt înfășurate în mușchi sphagnum și periodic sunt stropiți atât mușchii, cât și planta. Se recomandă câte 2 pulverizări pe zi. Nu stropiți florile pentru a evita apariția petelor.

Udarea. Primăvara și vara, anthuriumul trebuie udat abundent, iar apa din farfuria ghiveciului se scurge. Stratul superior al solului trebuie să se usuce ușor între irigări, dar nici într-un caz să se usuce excesiv. În perioada toamnă-iarnă, udările se reduc, până la 1 dată pe săptămână. Folosiți obligatoriu apă moale, fără impurități, cel mai bine din filtru.

Fertilizarea. Începând cu primăvara până în toamna, Anthuriumul se fertilizează cu jumătatea de cantitate de îngrășăminte pentru familia araceelor 1 dată la 2-3 săptămâni. Puteți folosi și fertilizanți pentru plantele decorative cu flori.

În perioada toamnă-iarnă, este suficientă o singură fertilizarea pe lună.

Transplantarea. Deoarece Anthuriumul are un sistem radicular superficial, ghiveciul trebuie să fie lat și nu prea înalt. În timpul primei transplantări (a plantei cumpărate) îndepărtați cu grijă substratul de pe rădăcini, ele sunt firave. La baza ghiveciului obligatoriu formați un drenaj. Pământul pentru transplantare trebuie să fie permiabil și friabil: 3 părți de substrat pe bază de turbă și 1 parte de mușchi sphagnum cu bucăți de scoarță. La fel de potrivit este și substratul format din amestec de pământ de frunze, pământ de conifere, turbă și nisip în proporții de 1:1:1:0,5. Rădăcinile aeriene ale plantei se acoperă cu mușchi sphagnum.

Plantele tinere se transplantează anual, cele mature – 1 dată în 3-4 ani.

Tăierea. Planta nu are nevoie să fie tăiată.

Perioada de înflorire. Anthurium Andre înflorește practic pe parcursul întregului an. Alte specii – din primăvară până toamna. Se recomandă să îndepărtați florile uscate, să nu slăbiți planta.

Înmulțirea. Anthiriumul se înmulțește prin semințe, divizarea tufei, prin lăstari descendenți, prin butași de vârf de lăstari.

Tufa se divizează doar în cazuri excepționale, din cauza că rădăcinile plantei sunt foarte firave. Plantele separate trebuie poziționate la loc cald și trebuie stropite des. De dorit să adăugați un biostimulator pentru plante.

Lăstarii descendeți se separă de planta mamă și se plantează în ghivece cu pământ ușor și poros. Efectuați procedura primăvara.

Tot primăvara, se face înmulțirea prin butași de vârf de lăstari, îndepărtând 1-2 frunze inferioare și punând butașii în pământ până la prima frunză. Solul trebuie să fie poros și ușor. Este bine să acoperiți butașii cu un material transparent și să-i puneți la loc cald. Iar peste 2-3 săptămâni, îi plantați în ghivece.

Atenție! Tulpinile și frunzele Anthuriumului sunt otrăvitoare, deci lucrați în mănuși. Aveți grijă ca copii sau animalele de companie să nu mănânce frunzele și tulpinile plantei.

Boli și dăunători. Din cazua udării excesive, rădăcinile plantei încep să putrezească. Iar în cazul umidității scăzute a aerului, planta este invadată de păduchi lânoși și acarieni.

Anthuriumul iarna. Cel mai important lucru pe parcursul iernii, este să respectați regimul de temperatură (să nu fie mai joasă de 12°C) și să păziți planta de curenți de aer.

Spor la grădinărit!