Secretele unei recolte bogate de castraveți!

Secretul №1

Pe timp de arșiță castraveții absorb până la 3l de apă pe zi. Deci cei care nu îi udă suficient, riscă să rămână fără recoltă – se ofilesc atât florile, cât și ovarul.

Secretul №2

Până planta crește este mai bine să udați castraveții dimineața, iar în perioada înfloririi și formării castraveților – îi udați seara. Întotdeauna folosiți apă călduță, încălzită la soare. Nu renunțați la irigare pe vreme închisă, doar micșorați puțin cantitatea de apă.

Nu udați castraveții cu jet de apă din furtun: se spală pământul, se deteriorează rădăcinile, frunzele și tulpinile. Trebuie udat doar pământul, nu și plantele.

În acest caz vă pot ajuta sticlele din plastic: puse cu gura în jos, acestea vor hidrata treptat solul, fără să se usuce la suprafață. Dacă nu doriți să pierdeți timp cu sticlele, atunci săpați un șanț între plante și turnați în el apă.

Secretul №3

Castraveții sunt capricioși și în ”alimentație”. La început, până crește, are nevoie de fosfor. Odată ce încep să apară primii castraveți, au nevoie de azot și potasiu. Dar nu folosiți în exces îngrășăminte cu azot, pentru că se acumulează nitrați în legume.

Secretul №4

A apărut prima frunză adevărată? Începeți să fertilizați planta. Catsravetele, ca și celelalte plante curcubetacee, reacționează foarte bine la introducerea îngrășămintelor organice.

Fertilizați castraveții cu infuzie de lumânărică (1:10) sau gunoi de pasăre (1:25). Deoarece castraveții nu suportă concentrația mare de nutrienți, este mai bine să-i fertilizați mai des (la fiecare 2 săptămâni), dar cu doze mai mici.

Pentru 10l de apă sunt suficiente 30-40 gr de îngrășăminte complexă sau câte 15 gr de silitră, sulfat de potasiu sau superfosfat dublu pentru aceeași cantitate de apă.

Au apărut primii castraveți? Atunci dublați doza de îngrășăminte. Unii legumicultori prelucrează planta la fiecare 15 zile cu lapte acru sau soluție de acid sorbic (1 pastilă la 5l de apă).

Secretul №5

Dacă pe frunze au apărut arsuri, înseamnă că concentrația de nutrienți este prea mare. Din acest motiv, nu uitați să udați plantele cu apă, folosind o stropitoare cu sită, după fiecare fertilizare. Astfel veți înlătura soluția care a ajuns întâmplător pe tufa de castravete.

Secretul №6

Orice hrană trebuie să fie după necesitate. Când apar primele legume, dați atenție la culoarea și forma castraveților, precum și la culoarea frunzelor.

Dacă legumele sunt de culoare verde deschis și cu vârf ascuțit, înseamnă că au nevoie de azot. Dacă sunt cu vârful lat și înguști spre peduncul sau au forma unui cârlig – au nevoie de potasiu. Dacă frunzele sunt de culoare verde închis cu nuanță de violet – planta are nevoie de fosfor.

Spor la grădinărit!