Sfaturi și recomandări pentru crescătorii de păsări!

 

Ca să obțineți o productivitate maximală a cârdului, trebuie să vă atârnați foarte serios față de alegerea acestui cârd. În acest articol găsiți câteva recomandări în acest sens:

1.Pentru ca numărul ouălor fecundate să fie suficient pentru înmulțirea ulterioară, asigurați-vă că aveți un număr corespunzător atât de masculi, cât și de femele. Ideal este să existe câte un mascul la 10 găini (5 rațe/3-4 gâște/4 bibilici/2 prepelițe).

2.Toamna, când alegeți păsările pentru cârd, dați prioritate celor tinere, care au fost scoase primăvara devreme.

3.Caracteristica păsărilor, căreia trebuie să-i acordați atenție, este greutatea. Acest parametru arată cât de intensă este creșterea și dezvoltarea păsărilor tinere (anume de asta aveți nevoie).

La vârsta de 4-6 luni, păsările trebuie să aibă următoarea greutate: cocoșii – 1,7-1,9 kg; găinile – până la 2,6 kg; curcile – până la 5-5,5 kg; curcanii – 9-9,5 kg. Totuși, acești indicatori depind de soiul păsărilor.

4.Când alegeți masculul, fiți atenți nu doar la greutate, dar și la exteriorul păsării. Acesta trebuie să fie mare, viu colorat și cu caracteristici sexuale evidente.

5.Pentru creșterea păsărilor, nu este suficient doar să alegeți cârdul, trebuie să selectați și metoda de înmulțire.

Dacă planificați să creșteți 10 păsări și pur și simplu să reînoiți cârdul, atunci varianta perfectă este clocirea ouălor.

Dacă scopul dumneavoastră este să creșteți un număr mare de păsări, atunci procurarea unui incubator va fi alegerea corectă.

6.Cel mai bine este să țineți fiecare grup de păsări separat, dacă aveți posibilitatea. Creșterea împreună a curcilor și a găinilor, de exemplu, poate duce la îmbolnăvirea primului tip cu histomonoză (pasărea țipă, refuză mâncarea, eliminările au o consistență lichidă).

7.Persoanele, care sunt la început de drum, ar fi bine să înceapă cu un singur soi de găini.

Creșterea câtorva soiuri concomitent, necesită anumite cunoștințe despre alimentarea și specificul fiecăruia.

8.Se recomandă să dați prioritate păsărilor tinere, pentru că cea mai mare productivitate păsările o au în primul an de viață, iar în fiecare an indicatorii scad.

Regula este valabilă pentru toate tipurile de păsări, cu excepția gâștelor. Începând cu al doilea an de viață, productivitatea gâștelor crește.