Sfaturi și trucuri culinare extrem de utile! De neînlocuit! Și trei rețete interesante!

Probabil toate gospodinele vor să-și ușureze munca depusă în bucătărie. Ca să vă ajutăm, vă oferim încă o serie de sfaturi și trucuri foarte utile. Sunt de neînlocuit! De asemenea, vrem să vă oferim trei rețete pline de gust și aromă, cu care să-i răsfățați pe cei dragi!

SPĂLAREA EFICIENTĂ A VASELOR DE INOX ÎN MAȘINA DE SPĂLAT VASELE

Pentru ca vasele de inox să rămână curate și strălucitoare, fără urme de grăsime și detergent, noi adăugăm ½ linguriță de sare de lămâie înaintea capsulei în compartimentul corespunzător al mașinii de spălat vase. Astfel veți curăța și mașina de spălat vase de depunerile calcaroase.

MODELAREA GĂLUȘTELOR DIN SUPĂ

Întindeți foarte bine o bucată de ață alimentară pe suprafața cratiței cu supă, fixând-o cu clipsuri pentru hârtie. Puneți aluatul pentru găluște într-un poș. Modelați găluștele cu ajutorul poșului și aței alimentare. Toate vor fi egale și frumoase.

EVITAREA RĂSPÂNDIRII LICHIDULUI DIN CRATIȚĂ

Probabil ați văzut de multe ori cum capacul înclinat alunecă și acoperă complet cratița cu supă. Drept rezultat, supa „fuge” pe aragaz. Ca să evitați acest lucru, prindeți un cârlig pentru rufe (de lemn) de marginea capacului.

ADĂUGAREA MIRODENIILOR SUB FORMĂ DE FRUNZE ȘI BOABE ÎN MÂNCARE

Ca să înlăturați ușor boabele de piper, foile de dafin, rămurelele de cimbru sau alte mirodenii din supă, tocană sau alt fel de mâncare, puneți-le în sita pentru ceai. La sfârșit pur și simplu scoateți-o din cratiță.

ÎNLĂTURAREA GRĂSIMII EXCESIVE DIN SUPĂ

Ca să îndepărtați ușor grăsimea excesivă din supa de carne sau piftie, folosiți prosoapele de hârtie. Simplu și eficient!

ȘNIȚEL DE PUI CA PIZZA

Valoarea calorică a acestui șnițel este 169.7 kcal/100 g, iar raportul Proteine/Lipide/Carbohidrați = 23.4/7.3/2.5.

Ingrediente:

-300 g de piept de pui;

-25 g de cremă de brânză (sau smântână fermentată);

-50 g de cașcaval;

-40 g de ketchup de casă;

-70 g de roșii;

-sare, piper negru măcinat — după gust;

-oregano — după gust.

Mod de preparare:

1.Spălați și uscați pieptul de pui. Puneți-l pe un tocător acoperit cu hârtie de copt. Tăiați-l treptat cu cuțitul, ca să-l desfaceți și să devină mai subțire.

2.Acoperiți pieptul de pui cu altă bucată de hârtie de copt și bateți-l cu ciocanul pentru carne (pe ambele părți). Îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lui.

3.Presărați pieptul de pui cu sare, piper negru măcinat după gust. Ungeți-l cu crema de brânză. Răspândiți ketchup-ul și oregano uscat pe suprafața lui.

4.Puneți roșia tăiată în rondele pe șnițel.

5.Presărați cașcavalul ras pe suprafața lui.

6.Transferați șnițelul pe o tavă de copt și puneți 2 furculițe sau 2 cuțite pe marginile tăvii, ca să evitați ridicarea hârtiei în timpul coacerii și lipirea ei de șnițel.

7.Coaceți șnițelul timp de aproximativ 20 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌.

8.Porționați-l și serviți-l cu multă plăcere!

SPĂLAREA FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR

Turnați aproximativ 2 litri de apă într-un bol. Adăugați o lingură de oțet în ea și amestecați. Adăugați fructele în soluția obținută și lăsați-le să se înmoaie pe parcursul a 10-15 minute. Apoi spălați-le în soluția respectivă și clătiți-le sub jetul de apă. 

Dacă veți spăla toate legumele, fructele și verdețurile prin această metodă, veți economisi aproximativ 90 litri de apă pe lună. 

CURĂȚAREA BOABELOR DE STRUGURI DE COAJĂ

Secționați coaja boabei de strugure cu scobitoarea, după care introduceți scobitoarea sub coajă și separați-o treptat de pulpă. Folosind aceeași scobitoare, îndepărtați sâmburii din boabă.

DESERT DIN STRUGURI

Valoarea calorică a acestui desert este 42.5 kcal/100 g, iar raportul Proteine/Lipide/Carbohidrați = 1.4/0.2/9.4.

Ingrediente:

-350 g de struguri mari roșii;

-250 ml de apă;

-8 g de gelatină + 40 ml de apă;

-40 g de eritritol (zahăr sau alt îndulcitor).

Din aceste ingrediente veți obține 635 g de desert.

Mod de preparare:

1.Curățați boabele de struguri de coajă și sâmburi.

2.Puneți apa, cojile și sâmburii strugurilor într-o cratiță. Fierbeți compotul timp de 2 minute din momentul clocotirii.

3.Strecurați compotul și dizolvați eritritolul (sau îndulcitorul ales) în el.

4.Dizolvați gelatina în apa rece și lăsați-o să se hidrateze. Apoi topiți-o pe foc mic sau pe bain-marie, având grijă să nu o clocotiți. Adăugați-o în compot. Amestecați.

5.Puneți boabele curățate de struguri în cremiere, pahare sau forme de silicon. Turnați compotul peste ele, acoperindu-le complet.

6.Dați desertul la frigider pentru 3-4 ore, până se va închega complet.

7.Serviți-l cu multă plăcere!

ZAHĂRUL NERAFINAT DIN TRESTIE

Zahărul nerafinat din trestie este prelucrat termic minim. De aceea, după un anumit timp el se întărește, transformându-se în bulgărași. Ca să-i oferiți textura inițială, sfărâmicioasă, puneți-l într-un vas termorezistent, acoperiți-l cu un prosop de hârtie, pe care l-ați udat cu apă și încălziți-l timp de 2-3 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌.

CURĂȚAREA UȘOARĂ A KIWI-ULUI

Tăiați capetele fructului și secționați-i coaja. Introduceți treptat lingura între coajă și pulpă, separându-le. Este chiar foarte simplu!

UTILIZAREA COZILOR VERZI DE PRAZ

Separați-le una de alta. Spălați-le și uscați-le. Apoi îndepărtați-le capetele uscate, secționându-le în direcție oblică. Tăiați-le în bucăți. Acestea sunt ideale pentru servirea aperitivelor sau salatelor.

SALATĂ DE TON, SERVITĂ ÎN FRUNZE DE PRAZ

Valoarea calorică a acestei salate este 51.6 kcal/100 g, iar raportul Proteine/Lipide/Carbohidrați = 8.6/0.7/3.7.

Ingrediente:

-120 g de ton conservat în suc propriu;

-60 g de morcov;

-70 g de mere;

-100 g de castraveți sărați;

-25 g de ceapă verde;

-80 g de iaurt grecesc 2%;

-sare, piper negru măcinat — după gust;

-lămâie — după gust;

-mărar — după gust.

Din aceste ingrediente veți obține 455 g de salată.

Mod de preparare:

1.Puneți tonul separat de lichidul din conservă, morcovul dat prin răzătoarea mică, merele tăiate în cubulețe, castraveții sărați tăiați în cubulețe, ceapa verde mărunțită și piper negru măcinat după gust într-un bol adânc. Amestecați. Dacă este necesar, adăugați sare.

2.Adăugați iaurtul grecesc. Amestecați foarte bine.

3.Serviți salata în frunze de praz, decorând-o cu felii de lămâie și mărar proaspăt!

SEPARAREA UȘOARĂ A BOABELOR DE PORUMB

Rupeți știuletele de porumb în jumătate. Apoi înfigeți cât mai profund un foarfece în mijlocul fiecărei jumătăți și rotiți-l puțin, ca să o divizați în mai multe bucăți. Separați manual boabele de ciocălău. Gătiți-le sau congelați-le.

LAPTELE DE DOVLEAC

După ce veți curăța dovleacul de semințele și fibrele din mijlocul lui, nu le aruncați. Puneți-le în vasul de la blender. Adăugați 1-2 linguri de semințe curățate sau necurățate de dovleac și puțină apă (cât să le acoperiți). Pasați totul până la omogenizare. Strecurați compoziția rezultată prin tifon sau o bucată de bumbac (pentru ca aceasta să nu alunece de pe strecurătoare, fixați-o cu ajutorul clipsurilor pentru hârtie). Stoarceți puțin resturile rămase pe tifon. Astfel veți obține laptele însorit de dovleac!

CURĂȚAREA UȘOARĂ A CUȚITULUI DE LA BLENDER

Ca să curățați fără dificultate cuțitul de la blender, turnați puțină apă în vasul acestuia și mixați-o pe parcursul a 10-15 secunde. Astfel toate impuritățile de pe cuțit vor ajunge în apă. Mai rămâne doar să spălați blenderul sub jetul de apă.

Spor la treabă!