Șiretlicuri horticole cu oțet. Îngrijiți-vă grădina cu multă măiestrie!

1. COMBATEREA FURNICILOR

Furnicile nu suportă mirosul oțetului. Vă sfătuim să cercetați grădina și să inundați mușuroaiele și zonele din jurul lor cu această substanță. Furnicile nu sunt binevenite în grădinile legumicole.

2. CURĂȚAREA MOBILEI

Nu știți cum să procedați cu mobila din casa dumneavoastră de vacanță, care în timpul iernii a fost invadată de mucegai?

Înlocuiți spălarea intensivă cu apă și săpun cu un pulverizator cu oțet pur: mucegaiul se separă instantaneu. Și scaunele de lemn se curăță excelent cu ajutorul oțetului.

În general, pe verandă/terasă/patio (dacă le aveți) sau în locul, în care pur și simplu vă place să vă odihniți seara, oțetul este indispensabil: practic toate suprafețele pot fi curățate cu ajutorul lui.

3. PH-UL SOLULUI

Nu trebuie să duceți solul la laborator, ca să-l analizați. Învățați rapid cum se determină alcalinitatea sau aciditatea lui: puneți 2 mâini de pământ într-o cutie și udați-l cu oțet.

Dacă va rezulta o reacție efervescentă și se vor forma bule, solul dumneavoastră este alcalin. Iar aciditatea poate fi verificată prin combinarea solului cu soluție apoasă de bicarbonat de sodiu.

Dacă amestecul respectiv începe să sfârâie, înseamnă că solul este acid. Mulți orășeni consideră că pH-ul solului poate fi redus prin stropirea lui cu oțet. Nu este adevărat: acesta este un proces, care necesită multă muncă fizică. Nu vom aborda subiectul respectiv în acest articol.

4. FACILITAREA GERMINĂRII SEMINȚELOR

Ca să înlesniți încolțirea semințelor pachiderme, lemnoase, trebuie să le frecați între 2 foi de hârtie groasă sau șmirghel (hârtie abrazivă) mărunt. Apoi înmuiați-le în soluția obținută prin diluarea unei jumătăți de cană de oțet de mere într-un litru de apă călduță (peste noapte). Dimineața clătiți-le sub jetul de apă.

Dacă doriți să căliți semințele, procedați astfel: puneți-le pe raftul inferior din frigider pentru 2 zile, după care mutați-le treptat spre locul cel mai rece.

5. ÎNTINERIREA TUFELOR DE BUJORI

Ca să întineriți tufele de bujori (o dată cu trecerea timpului rădăcinile lor îmbătrânesc și putrezesc, ceea ce determină micșorarea și înrăutățirea aspectului florilor), dezgropați-le rădăcinile în timpul toamnei și îndepărtați-le zonele moarte.

Apoi țineți-le într-o găleată cu soluție de oțet sau permanganat de potasiu. În lunile mai-iunie veți putea să vă bucurați de bujori mari și frumoși.

Iar prospețimea florilor tăiate poate fi menținută astfel: adăugați 2 lingurițe de oțet de mere și 2 lingurițe de zahăr în apa din vază. Schimbați apa săptămânal.

6. PĂPĂDIILE

Necazul multor grădinari este cauzat de păpădii. Ei știu cât este de dificilă înlăturarea lor: chiar și cel mai mic reziduu de rădăcină poate da o mulțime de puieți. Trebuie să inițiați combaterea păpădiilor până va începe perioada de înflorire: înmuiați o fâșie de vată în oțet și așezați-o sub plantă.

Udați tamponul de vată în permanență, până când rădăcina păpădiei va fi distrusă. Rezultatul poate fi doar unul: fie dumneavoastră veți distruge păpădiile, fie ele vor invada și vor nimici grădina, pe care o cultivați.

7. AFIDELE ȘI OMIZILE

Nici afidele nu suportă oțetul. Iar omizilor le puteți organiza o „petrecere VIP”. Puneți o cană de zahăr, o cană de oțet de mere și coaja mărunțită a unei banane într-o sticlă de plastic, de 2 litri.

Adăugați apă până o veți umple, după care agitați-i conținutul foarte bine. Legați strâns o sfoară de gâtul sticlei și agățați-o pe una dintre ramurile inferioare ale pomului. Schimbați capcana după necesitate.

8. AZALEELE ȘI GARDENIILE

Aceste plante adoră oțetul. Din când în când udați-le cu apă acidificată cu oțet. Ele se dezvoltă foarte bine pe substraturile acide.

Dacă solul din ghivecele lor este alcalin, frunzele lor se îngălbenesc îndată — apropo, iată un pH-metru natural pentru grădina sau livada dumneavoastră.

9. BOLILE PLANTELOR

Oțetul este un remediu pentru multe boli vegetale, printre care se află rugina, fumagina și mucegaiul. Însă nu exagerați: adăugați doar 2 lingurițe de oțet la 2 litri de apă. Turnați soluția obținută într-o sticlă dotată cu pulverizator.

Stropiți plantele afectate dis-de-dimineață sau seara, ca să nu provocați arsurile frunzelor.

Spor la grădinărit!