Sirop aromat de mentă!

Cum se face sirop de mentă? Rețeta este simplă și rapidă, fără coloranți sau conservanți. Se recomandă să conservați menta în perioada când plantele înfloresc. Siropul de mentă este apreciat pentru gustul său răcoritor și revigorant.

INGREDIENTE:

-mentă simplă și mentha suaveolens;

-1l de apă;

-2 kg de zahăr;

-1 lămâie sau 1 linguriță de sare de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Curățați frunzele de mentă de pe tije. Alegeți doar frunzele întregi și fără deteriorări. Folosiți și vârfurile tijelor, dacă aceastea sunt fără floare. La final, tăiați, cu foarfeca, frunzele tinere și mici.

2.Spălați frunzele selectate de mentha suaveolens, le uscați, le puneți într-o pungă și le dați la congelator.

3.Tijele le tăiați bucăți mai mici și le folosiți, împreună cu frunzele rămase, dar și cu cele selectate, la prepararea siropului.

4.Într-o cratiță încăpătoare, turnați 1l de apă și adăugați 1 kg de zahăr, păstrând încă 1 kg pentru mai târziu. Această cantitatea de apă si zahăr este necesară pentru 500 gr de frunze selectate.

5.Amestecați, până se dizolvă zahărul, apoi adăugați toate tijele, acoperiți cratița cu capac și, după ce dă în clocot, fierbeți totul timp de 5 minute, la foc mediu spre mic.

6.Lăsați siropul cu tije de mentă pentru 6 ore la măcerat. Pentru ca frunzele selectate să nu se ofilească, le puneți într-o pungă pentru congelator și le dați la frigider.

7.Scoateți tijele cu frunze pe o strecurătoare.

8.Adăugați încă 1 kg de zahăr în cratița cu sirop și îl dați în clocot.

9.Tăiați lămâia rondele medii, le adăugați în sirop și fierbeți timp de 5 minute.

10.Adăugați apoi frunzele selectate din frigider (500 gr), aduceți amestecul până la punctul de fierbere și opriți flacăra. Acoperiți cratița cu capac și lăsați compoziția peste noapte sau pentru cel puțin 6 ore.

11.Îndepărtați apoi toate frunzele de mentă și lămâia, strecurați siropul.

12.Scurgeți frunzele de sirop și le puneți într-un borcan (lămâia o aruncați). Le puteți adăuga apoi în ceai negru sau verde.

13.Aduceți siropul până la punctul de fierbere și îl turnați în borcanele și capacele spălate și sterilizate, pe care le închideți etanș.

Siropul are o culoare și o densitate asemănătoare cu cea a mierii lichide. Această metodă se folosește și la prepararea dulceții de trandafir, melissa sau păpădie. Vă recomandăm, de asemenea, să legați mai multe tije împreună, să le agățați și să lăsțai frunzele să se usuce.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!