Șofran: cel mai scump condiment din lume!

Majoritatea oamenilor asociază șofranul cu culoarea roșie-aprinsă, cu gustul neobișnuit dulce-amărui și…cu prețul ridicat. Nu e de mirare faptul că a fost supranumit ”aur roșu” – prețul său de vânzare variază între 2.000 – 3.000 de dolari pentru 1 kg.

Inițial, strămoșii noștri foloseau șofranul în calitate de colorant – de exemplu, cu ajutorul lui au fost realizate picturile murale de pe insula Tire (Santorini).

Pe post de condiment, șofranul a început să fie consumat cu aproximativ 4.000 de ani în urmă, oferindu-le un gust deosebit multor feluri de mâncare: supelor, delicateselor din carne și legume, chiar și deserturilor.

Șofranul este cultivat în multe țări: Iran, Spania, Grecia, Franța, Azerbaidjan, China. Cu toate acestea, rămâne a fi foarte costisitor. Prețul ridicat se datorează dificultăților de producere.

Șofranul este stigmatul florii crocus, iar în fiecare floare se găsesc doar 3 stigmate. Pentru a colecta 1 kg, trebuie prelucrate de la 100.000 până la 150.000 de flori și aproximativ 2 km² de pământ.

În plus, șofranul înflorește doar câteva săptămâni și poate fi colectat numai în anumite perioade ale anului și ale zilei.

Lucrul începe dimineața – oamenii trebuie să finiseze până când soarele nu a reușit să usuce vârfurile pistilelor. Toată munca se realizează manual: după colectare, florile sunt aduse în încăpere, se îndepărtează cu grijă stigmele, se așează pe sită și se usucă la o anumită temperatură.

După care, condimentul este ambalat în pungi – iată ce muncă migăloasă se efectuează înainte ca șofranul să ajungă în bucătăriile noastre.

Ce condimente nu trebuie să lipsească din bucătărie?