Soluție economică pentru castraveți: fertilizarea și profilaxia bolilor, dăunătorilor!

Castraveții sunt una dintre cele mai bine-cunoscute culturi crescute de mulți grădinari. Însă, cea mai mare problemă este că în momentul fructificării active, castraveții sunt atacați de boli fungice și dăunători. Deoarece legumele de castravete se dezvoltă rapid, nici într-un caz nu se efectuează prelucrări chimice. Iată de ce, pentru a prelungi cât mai mult perioada de rodire și pentru a avea o recoltă cât mai bogată, se recomandă să faceți lucrări profilactice cu soluții organice și inofensive. Iar noi venim cu o rețetă de amestec profilactic atât pentru castraveți, cât și pentru alte culturi, care îndeplinește și funcția de îngrășământ.

AVEȚI NEVOIE DE:

– 500 ml de zer;

– 2 linguri de amoniac 10%;

– 4,5l de apă stătută, la temperatura camerei.

PAȘI DE URMAT:

1. Amestecați zerul cu amoniac.

2. Turnați amestecul în pulverizatorul cu apă.

3. Prelucrați plantele, stropind ambele părți ale frunzelor, o dată în săptămână, dimineața devreme sau seara târziu, pentru ca soluția să rămână cât mai mult timp pe suprafața frunzelor.

Zerul conține o cantitate imensă de substanțe benefice pentru plante (azot, potasiu, fosfor și microelemente). După stropirea frunzelor, pe suprafața acestora se formează o peliculă subțire, care le protejează perfect împotriva sporilor bolilor fungice. Iar dăunătorii mici nu se instalează pe plante, deoarece nu le place această peliculă.

Amoniacul reprezintă un minunat îngrășământ cu azot, dar și o măsură de prevenție împotriva insectelor. În acest amestec, amoniacul are funcția de neutralizare a acidității zerului, deoarece mediul acid nu este unul cel mai plăcut pentru plante.

În urma prelucrărilor regulate, frunzele și florile devin mai mari, apar mai multe ovare, iar castraveții au un aspect sănătos. Puteți stropi de asemenea și tomatele, ardeii sau vinetele.

Spor la grădinărit!