Soluție împotriva afidelor – veți uita de ele pentru totdeauna!

Protecția plantelor împotriva unui complex de dăunători reprezintă un element obligatoriu în creșterea acestora. Pentru a obține recolte bogate cu pierderi minime, grădinarii sunt nevoiți să controleze dezvoltarea insectelor dăunătoare. Totodată, cu toții doresc să folosească cât mai puține pesticide sintetice, care nu întotdeauna sunt inofensive.

Una din sursele de substanțe insecticide naturale este praful de muștar. Astăzi, vă prezentăm una dintre cele  mai simple, dar foarte eficiente rețete de insecticid pregătit în casă pe bază de praf de muștar. Trebuie să menționăm că e nevoie anume de praf de muștar, nu de șrot de muștar.

AVEȚI NEVOIE DE:

– 100 gr de praf de muștar;

– 1l de apă caldă (40°С);

– 1/3 linguriță de hidroxid de sodiu (praf de desfundat țevi);

– 1 găleată cu 10l de apă.

PAȘI DE URMAT:

1. Adăugați muștarul într-un borcan de 1l, turnați apă și amestecați.

2. Adăugați granulele de praf de desfundat țevi și amestecați. Astfel veți alcaliniza soluția.

3. Lăsați soluția la infuzat timp de 4-5 zile la loc întunecat la temperatura camerei, timp în care toate substanțele utile ale muștarului vor ajunge în lichid.

4. Apoi, diluați soluția concentrată cu 10l de apă.

Sfat. Dacă în a 4-a sau a 5-a zi, consistența amestecului devine ca o pastă, atunci după ce diluați concentratul cu 10l de apă, strecurați soluția prin tifon, pentru ca particulele de muștar umflat să nu blocheze găurile pulverizatorului. În cazul în care veți folosi mai mult de 1l de apă, atunci după infuzare, praful de muștar se va așeza la baza vasului și urmează doar să scurgeți atent lichidul, fără să-l strecurați.

5. Opțional, puteți adăuga preparate biologice pentru protejarea culturilor de boli și dăunători.

Soluția de muștar este foarte eficientă în cazul afidelor, tripșilor, ploșnițelor, omizilor etc. O puteți folosi pentru paturile de morcov și ceapă în scopul luptei împotriva muștei morcovului și cepei. Prelucrați culturile la fiecare 10 zile, deoarece soluția nu posedă proprietăți sistemice și asigurați-vă ca soluția ajunge pe ambele părți ale frunzelor. Muștarul nu afectează culturile, în schimb dăunătorii îl evită. Nu vă faceți griji, acea mică cantitate de hidroxid de sodiu nu va afecta nici insectele benefice, nici bacteriile bune, nici gustul legumelor.

Spor la grădinărit!