Sos de roșii pentru iarnă potrivit pentru multe feluri de mâncare – se prepară atât de ușor dar iese atât de apetisant!

În paste, bucatele de cartofi, carne și pește, precum și în diferite supe și ciorbe, acest sos este un ingredient potrivit, care le conferă culoare, aromă și gust. Noi obișnuim să-l folosim și la ungerea blaturilor pentru pizza. Este foarte gustos! Vi-l recomandăm cu mare drag!

INGREDIENTE:

– 3 kg de roșii;

– 100 g de usturoi;

– 2 ardei iuți;

– 1 lingură de sare grunjoasă;

– 1 lingură de zahăr;

– 1 lingură de oțet balsamic;

Condimente:

– 1 linguriță de schinduf;

– 1 linguriță de hamei suneli;

– 2 lingurițe de semințe măcinate de coriandru;

– 1 linguriță de pătrunjel uscat.

*Din această cantitate de ingrediente, noi am obținut 4 borcane de 580 ml de sos.

MOD DE PREPARARE:

1. Roșiile spălate bine tăiați-le în bucăți de mărime medie, îndepărtându-le părțile necomestibile. În total, noi am obținut 3 kg de roșii.

2. Turnați-le într-o cratiță și puneți-o pe plită. Fierbeți roșiile până când se vor înmuia (aproximativ 15 minute), acoperindu-le cu un capac. Focul trebuie să fie mare. Aveți grijă să le amestecați periodic.

3. Peste aproximativ 15 minute de fierbere, folosiți o sită și un polonic pentru a îndepărta lichidul în exces. Astfel, veți reduce semnificativ timpul de fierbere al sosului.

4. În continuare, fără să scoateți cratița de pe plită, transformați roșiile într-o pastă omogenă, pasându-le cu ajutorul unui blender de imersie.

5. Treceți pasta obținută printr-o sită sau strecurătoare cu găurile mici, ca să îndepărtați semințele și coaja roșiilor.

6. Turnați pasta înapoi în cratiță și puneți-o pe foc. Din momentul clocotirii, fierbeți-o timp de 10 minute la foc mediu, fără capac.

7. Curățați usturoiul de coajă și puneți-l în vasul unui blender. De asemenea, adăugați ardeii iuți fără codițe și 2 polonice de sos de roșii din cratiță, ca să fie mai ușor de pasat. Pasați totul cu blenderul, apoi turnați pasta în cratiță.

8. De asemenea, adăugați condimentele, amestecați și mai lăsați sosul să fiarbă timp de 5 minute. În final, încorporați și oțetul balsamic.

9. Turnați sosul obținut în borcane sterilizate și închideți-le ermetic cu capace, la fel, sterilizate.

10. Fără să le întoarceți cu susul în jos, lăsați borcanele pe masă până când se vor răci complet, apoi depozitați-le la locul de păstrare (cămară sau dulapurile de la bucătărie). Savurați sosul obținut în bucatele dvs. preferate cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!