Sos picant de roșii cu hrean!

Rețeta este dedicată amatorilor de gustări picante – sos delicios și aromat. Este pentru orice ocazie și perfect pentru bucatele din carne. Se prepară destul de simplu și își păstrează gustul picant și aromat un timp îndelungat.

INGREDIENTE:

– 1,2 kg de roșii;

– 100 gr de rădăcină de hrean;

– 80-100 gr de usturoi;

– 1 ardei gras roșu;

– 1 lingură de sare;

– 1 lingură de zahăr;

– 1 lingură de oțet de mere.

MOD DE PREPARARE:

1. Separați cățeii de usturoi, îi adăugați într-un vas metalic, îl acoperiți cu un al doilea vas metalic mai mic și agitați construcția cu putere timp de 30 de secunde. Astfel usturoiul se curăță foarte simplu și rapid de coajă.

Sfat. De asemenea, puteți folosi o cratiță cu capac sau curățați usturoiul cu cuțitul.

2. Curățați hreanul de coajă, îl tăiați bucăți și îl treceți prin mașina de tocat carne. Ca să nu lăcrimați, îmbrăcați o pungă ZIP pe orificiul mașinii de tocat, închideți fermoarul și legați suplimentar cu o ață. De asemenea, după ce adăugați hreanul, acoperiți și gaura cu o pungă de plastic.

3. Treceți apoi usturoiul prin mașina de tocat în aceeași pungă cu hrean și închideți imediat fermoarul.

4. Tăiați roșiile și ardeiul gras bucăți și le treceți prin mașina de tocat carne într-un vas.

5. Adăugați sare, zahăr și oțet, transferați hreanul cu usturoi și amestecați rapid. Gustați de sare, zahăr și oțet – se mai pot completa toate 3 după gust. Lăsați sosul pentru aproximativ 20 de minute.

6. Sterilizați sticlele timp de 10 minute în apă clocotită la foc mic.

7. Repartizați sosul în sticle (sau borcane), le închideți ermetic și îl păstrați la frigider.

8. Dacă doriți să pregătiți sosul pentru iarnă, atunci, după ce amestecați toate ingredientele, aduceți sosul până la punctul de fierbere, îl fierbeți timp de 15 minute și înfiletați borcanele.

Sosul este foarte iute pe parcursul primei luni, apoi începe să-și piardă din proprietăți și devine mai puțin picant. Iată de ce ar fi bine, dacă aveți posibilitatea, să pregătiți porții mici. Sosul este unul universal: vara îl folosiți la picnic, iarna îl serviți cu orice preparat de carne sau pește.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!