Sterilizarea borcanelor goale – 3 metode simple și sigure, garanția unor conserve reușite!

1.Sterilizarea borcanelor în cuptor

Sterilizarea în cuptor este cea mai simplă și, cel mai important, cea mai sigură metodă. În cuptor încap mai multe borcane decât în cuptorul cu microunde sau în multicooker, de exemplu.

CE AVEȚI DE FĂCUT:

1.Nu încălziți cuptorul înainte de sterilizare. Așezați borcanele spălate pe grătar, astfel încât să nu se atingă unul de celălalt. Dacă borcanele sunt uscate, le așezați cu fundul în jos. Dacă sunt umede, le așezați cu fundul în sus, astfel umiditatea din borcane se va evapora mai repede.

2.După ce ați așezat toate borcanele pe grătar, puteți porni cuptorul. Temperatura nu trebuie să fie mai mare de 150°C, de altfel sticla poate crăpa.

3.Timpul necesar pentru sterilizarea borcanelor de până la 2l este de 15-20 de minute, pe când borcanele de 3l au nevoie de cel puțin 25 de minute.

4.După sterilizarea borcanelor, se recomandă să le lăsați în cuptorul oprit și deschis, până se răcesc complet.

5.Dacă totuși aveți nevoie de borcane, iar cuptorul este încă fierbinte, atunci folosiți mănușile de bucătărie, să nu vă frigeți la mâini.

2.Sterilizarea borcanelor în cratiță

Există 2 metode: sterilizrea cu apă și sterilizarea la bain marie. Însă ambele opțiuni au un dezavantaj seminificativ – sterilizarea se face în cratița fără capac și bucătăria se umple cu vapori de apă, deci nu se potrivește tuturor.

Sterilizarea cu apă:

1.Pentru această metodă trebuie să alegeți o cratiță largă și încăpătoare, astfel veți putea steriliza mai multe borcane și să pierdeți mai puțin timp.

2.La baza cratiței trebuie să puneți o placă din lemn, numai după asta puteți așeza borcanele.

3.Umpleți cratița cu apă, cât să acopere complet recipientele din sticlă.

4.Sterilizați borcanele timp de 10-15 minute după ce apa dă în clocot.

5.Borcanele sterilizate trebuie scoase imediat din cratiță.

Sterilizarea la bain marie:

1.Umpleți cratița pe jumătate cu apă, iar deasupra puneți un sterilizator special pentru borcane. Dacă nu aveți unul, puteți folosi grătarul cuptorului sau o tavă metalică.

2.Deasupra așezați câteva borcane cu susul în jos.

3.Când apa din cratiță va începe să fiarbă și recipientele se vor umple cu abur, trebuie să le mai țineți încă 15-20 de minute, până picăturile de apă vor începe să alunece pe pereții borcanelor.

4.Apoi luați borcanele de pe grătar și le așezați pe un prosop curat și cald.

3.Sterilizarea borcanelor cu ajutorul multicooker-ului

De regulă, multicooker-ul se folosește atunci când aveți nevoie de 2-3 borcane mici pentru dulceață sau gem.

CE AVEȚI DE FĂCUT:

1.Turnați câteva pahare de apă în vasul de la multicooker, deasupra așezați coșul de abur, iar pe el – borcanele întoarse cu susul în jos.

2.Setați funția ”Coacere” sau ”Gătire cu abur”.

3.Borcanele de 500 ml le țineți 5-7 minute, cele de 1l – până la 10 minute.

Puteți folosi și metoda mai simplă: turnați apă în vasul multicooker-ului, o aduceți până la punctul de fierbere, iar deasupra așezați borcanele.

4.Sterilizarea capacelor pentru conserve

Nu doar borcanele trebuie sterilizate, ci și capacele la fel.

Pentru sterilizarea capacelor metalice, puteți folosi metoda sterilizării în cratiță sau la bain marie. Totuși, cea mai efectivă este sterilizarea prin fierbere. Capacele spălate le așezați în cratiță, turnați apă, cât să acopere capacele complet, și le fierbeți timp de 15-20 de minute.

Pentru a steriliza capacele din plastic, este suficient să le țineți în apă clocotită timp de câteva secunde. Nu se recomandă să le țineți mai mult, pentru că plasticul se poate topi și deforma.

Nu economisiți timp pentru prelucrarea termică a borcanelor și capacelor, pentru că sterilizarea este una din condițiile cele mai importante pentru conserve reușite. Și dacă faceți totul corect, deliciile din fructe și legume îi vor bucura pe cei dragi pe tot parcursul iernii.