Știați că puteți să cultivați plantele și fără sol? 4 sfaturi despre grădinăritul pe baloturi de paie, pe care mulți oameni nu le cunosc!

Solul este sărac? Nu aveți sol? Sau nu puteți să vă îndoiți/aplecați spre plantele cultivate? Dacă vreuna dintre aceste situații vă este familiară, atunci grădinăritul pe baloturi de paie este o alternativă excelentă și chiar potrivită pentru dumneavoastră! Acest tip de agricultură presupune folosirea baloturilor de paie (care se descompun treptat) în locul solului. Este un concept similar cu grădinăritul pe paturi ridicate, dar mult mai ieftin.

Aceste sfaturi vă vor ajuta să organizați și să cultivați cu succes o grădină pe baloturi de paie!

1. FOLOSIREA BALOTURILOR DE PAIE

Baloturile sunt de 2 tipuri: de paie și de fân. Paiele reprezintă un produs rezultat din industria cerealelor și conțin doar tulpinile goale ale plantelor, precum grâul, orzul și ovăzul. Deseori baloturile de fân conțin o varietate mare de ierburi uscate și multe semințe. De obicei, ele sunt mai ieftine, dar devin foarte buruienoase și se descompun prea repede. Baloturile pot fi cumpărate de la un magazin horticol sau direct de la fermieri. Ele sunt mai accesibile în comerț în timpul toamnei, după recoltarea grânelor.

2. POZIȚIONAREA BALOTURILOR

Așezați 2 straturi de ziar sau folie anti-buruieni pe porțiunea, unde planificați să puneți baloturile, ca să preveniți buruienile din sol să le invadeze. Baloturile pot fi poziționate pe drumuri betonate, pe solul din grădina dumneavoastră sau în oricare alt loc, pe care vreți să-l transformați în grădină. Țineți minte că umiditatea din baloturi poate distruge punțile de lemn. De asemenea, ele devin destul de grele — un aspect, pe care trebuie să-l luați în considerație, dacă doriți să amenajați grădina pe acoperiș.

3. SFORILE

Baloturile sunt fixate prin 2-3 toroane de sfoară pentru balotat, care-i oferă forma dreptunghiulară caracteristică. Asigurați-vă că sfoara respectivă este integră, ca să nu permită desfacerea baloturilor. Baloturile trebuie să fie așezate cu fețele mai înguste orientate în sus, astfel încât sforile să fie paralele cu pământul.

4. PLANTAREA

Dacă plantați răsaduri, realizați găuri pe partea superioară a balotului, printre paie, puțin mai mari decât circumferința răsadurilor. Apoi plantați răsadurile, câte unul în fiecare gaură, respectând distanțele recomandate dintre ele.

Dacă plantați semințe, răspândiți un strat de 5 cm de substrat de turbă (pentru ghivece) pe fața superioară a balotului. Semănați semințele în substratul respectiv. Sistemele radiculare se vor dezvolta în jos, croindu-și treptat calea prin balot.

Cine s-ar fi gândit că veți putea cultiva cu succes o grădină de legume, folosind baloturile de baie în locul solului? Aceste sfaturi vă vor ajuta să organizați o asemenea grădină și să adunați o recoltă bogată la sfârșitul sezonului agricol.

Spor la grădinărit!