Stimulatori de creștere a plantelor pregătiți în casă!

Grădinarii folosesc adesea remedii populare, care le permit să crească constant produse coapte și gustoase. Acești stimulatori de creștere naturali se prepară din cele mai obișnuite și accesibile plante, care se află ”sub picioare” în sensul direct al cuvântului.

1. Stimulatori de creștere din urzică

Din cele mai vechi timpuri, oamenii știau despre proprietățile miraculoase ale acestei plante, urzica obișnuită conține de fapt o mulțime de vitamine și o cantitate imensă de acizi organici, precum și macro și micronutrienți. Este alcătuită din potasiu, calciu, magneziu, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier și multe alte substanțe utile, care sunt de obicei utilizate pentru fertilizarea solului și a plantelor. Urzica conține, de asemenea, valoroasa vitamină a grupei K, care joacă un rol important în procesul de fotosinteză.

Pentru prepararea stimulatorului natural din urzică, trebuie să alegeți plante sănătoase și puternice, fără deteriorări și semne de infecție. Se recomandă să strângeți urzica înainte de faza de formare a semințelor. Apoi, toate tulpinile trebuie să fie bine uscate în aer liber (sub razele directe ale soarelui), și apoi mărunțite.

Luați un vas (de 1l) cu apă caldă și adăugați un pumn plin de iarbă uscată și mărunțită. Lăsați amestecul la infuzat timp de aproximativ 1 săptămână, cât să înceapă procesul de fermentare, amestecând foarte bine la fiecare 3 zile.

Pentru a accelera procesul de fermentare, se recomandă să adăugați puțină drojdie obișnuită în proporții de 1:20. Mirosul neplăcut, care apare în timpul procesului de fermentare poate fi eliminat cu ușurință adăugând o fiolă mică (10 ml) de tinctură de rădăcină de valeriană. Acest medicament poate fi achiziționat în orice farmacie.

Fertilizați plantele cu soluția obținută o dată în 7 zile, udând sistemul radicular.

Dacă doriți, puteți combina compoziția acestei soluții, adăugând și alte plante, de exemplu, verdeață sau flori de păpădie (înainte de faza de formare a semințelor), precum și pelin, mușețel, achillea, traista ciobanului ș.a. Toate plantele trebuie uscate și mărunțite înainte de utilizare.

2. Stimulator de creștere din aloe

Aloe este o cultură valoroasă, deoarece are un puternic efect de însănătoșire și vindecare. Datorită unui set unic de nutrienți, această plantă este folosită pe larg în farmaceutică și cosmetologie. În total, știința cunoaște până la 356 de soiuri de aloe.

Pentru a pregăti un stimulator de creștere, este necesar să luați tulpinile plantei și să le clătiți bine în apă caldă. Apoi, adăugați verdeața într-un vas mare cu pereți groși și cu ajutorul unui pasator de lemn, pasați frunzele, cât să obțineți o compoziție omogenă.

Luați un recipient de 1l, adăugați 10 linguri de compoziție, puneți un capac și o lăsați la infuzat timp de 7 zile într-un loc răcoros și întunecos. După care, soluția concentrată se diluează cu apă și aduceți volumul total al soluției până la 5l. Stimulatorul natural de creștere poate fi utilizat atât pentru înmuierea semințelor, bulbilor și butașilor înainte de semănare sau plantare, cât și pentru adăugarea sub rădăcină.

Proprietățile sale nu vor fi inferioare preparatelor din comerț.

3. Stimulator din salcie

Salcia are capacitatea de a influența pozitiv sistemul radicular al majorității plantelor, iar această proprietate este cunoscută oamenilor de mult timp.

Soluția stimulatoare se pregătește foarte simplu. Mai întâi, e nevoie să tăiați lăstarii de salcie, apoi îi puneți într-un vas cu apă, până ramurile tinere dau rădăcini, iar apa capătă o nuanță cafenie intensă. Atât, soluția e gata. În ea puteți înmuia semințele și butașii sau o folosiți în calitate de stimulator pentru fertilizarea rădăcinilor culturilor. În plus, nu are sens să aruncați lăstarii folosiți, deoarece ei continue să crească, dacă schimbați apa la timp. Foarte curând, obțineți o nouă porție de stimulator minunat.

Dacă plantele petrec mult timp în această apă, atunci lichidul întunecat poate deveni mult mai intens la culoare și chiar să capete o consistență gelatinoasă. În acest caz, concentratul, înainte de utilizare, se recomandă să fie diluat cu apă în proporții de 1: 1.

4. Stimulator din coji de ceapă

Stimulatorul natural pe bază de coji de ceapă este o soluție excelentă, care are un efect pozitiv asupra creșterii semințelor și răsadurilor. Se prepară foarte simplu. Peste 2 pumni plini de coji se toarnă 1l de apă clocotită. Amestecați foarte bine și lăsați compoziția la infuzat timp de 3 zile.

Efectul soluției va spori semnificativ dacă adăugați 1 linguriță de cenușă de lemn.

Stimulatori pe bază de alte produse (înafară de plante)

Pe lângă stimulatorii naturali de creștere pe bază de plante există o mulțime de rețete de soluții eficiente, care includ cele mai diverse ingrediente. De exemplu, din peroxid de hidrogen, miere, albuș etc., la fel, puteți obține amestecuri extraordinare.

5. Stimulator pe bază de albuș de ou

Ouăle sunt un produs foarte valoros și pot fi utilizate în calitate de stimulator de creștere pentru plantele de interior. Conform multor grădinari, stimulatorul pe bază de albuș poate readuce la viață chiar și plantele în stare gravă.

Pentru realizarea stimulatorului eficient, luați 2 albușuri și le dizolvați în 200 ml de apă caldă. După care, lăsați amestecul la infuzat timp de 7 zile și adăugați concentratul obținut în 2l de apă.

6. Stimulator pe bază de miere

Această rețetă este, la fel, foarte simplă.

Adăugați 2 lingurițe de miere în 200 ml de apă caldă și amestecați, până se dizolvă complet. Peste 20 de minute, obțineți nu doar o băutură minunată, dar și o soluție naturală extraordinară pentru înmuierea semințelor.

Procesul de prelucrare a materialului pentru semănat trebuie să dureze cel puțin 6 ore. În plus, această soluție este perfectă și pentru fertilizarea răsadurilor sub rădăcină.

7. Stimulator pe bază de peroxid de hidrogen

Proprietățile unice ale acestui preparat din farmacie sunt cunoscute și agricultorii experimentați practică de mult timp înmuierea semințelor în soluție de peroxid de hidrogen de 3% (dizolvați 30 de picături în 100 gr de apă caldă).

Peroxidul va distruge toate bacteriile dăunătoare și va proteja plantele pe viitor de diverse infecții.

Spor la grădinărit!