Struguri pentru iarnă în marinadă picantă dulce-acrișoară!

Multe gospodine marinează pentru iarnă castraveți, roșii, ciuperci etc., iar fructe marinate nu fiecare riscă să încerce, și foarte rău! Să marinăm împreună struguri. Puteți folosi struguri de orice culoare, bobițe separat sau ciorchine întregi. Este de preferat să fie fără sâmburi, dar noi avem astăzi un soi cu sâmburi. După marinare, strugurii capătă un gust deosebit dulce-acrișor și o aromă nemaipomenită, devenind un aperitiv minunat alături de un pahar de vin, o garnitură fină pentru carne coaptă sau un ingredient rafinat pentru platoul de brânzeturi. 

INGREDIENTE (PENTRU 4 BORCANE DE 0,65L): 

-1,5-1,8 kg de struguri; 

-4 bețișoare de scorțișoară de 3-4 cm; 

-8 boabe de ienibahar; 

-8 cuișoare; 

-2 lingurițe de boabe de piper roz. 

Pentru marinadă: 

-1l de apă (adăugător 50-70 ml pentru că se evaporă); 

-150 gr de zahăr; 

-1/3 linguriță de sare; 

-70 ml de oțet de mere sau de vin 6% (80 ml – 4-5%, 45 ml – 9%). 

MOD DE PREPARARE: 

1.Turnați apa în cratiță, adăugați zahăr și sare, amestecați și dați siropul în clocot. 

2. Separați bobițele de ciorchine, îndepărtați codițele și bobițele cu deteriorări sau stricate, apoi le spălați foarte bine. 

3. La baza borcanelor, adăugați scorțișoară, ienibahar, cuișoare și piper roz. 

4. Umpleți borcanele cu bobițe de struguri, turnați sirop clocotit, le acoperiți cu capace și le lăsați pentru 20-30 de minute. 

5. Scurgeți siropul înapoi în cratiță, adăugați oțet și 50-70 ml de apă, aduceți marinada până la punctul de fierbere și o turnați în borcane, până la margini. 

6. Închideți borcanele etanș, le întoarceți cu susul în jos, le acoperiți cu ceva călduros și le lăsați peste noapte. 

Strugurii marinați pot fi pregătiți prin metoda rapidă: așezați bobițele sau ciorchinele în vas, turnați marinada clocotită peste ele, le lăsați să se răcească la temperatura camerei și le dați la frigider. Peste 3-4 zile, strugurii vor fi gata de a fi degustați. Strugurii albi și negri pot fi marinați în același recipient. În acest caz, bobițele albe vor avea o nuanță roz deschis. Bobițele pot fi folosite în calitate de decor pentru diverse preparate de carne, legume, canape, aperitive, salate și deserturi de fructe. 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!