Tăiem și formăm mușcata iarna!

În perioada rece, mușcatele se întind din cauza insuficienței de lumină. Dar, până în primăvară, aveți suficient timp să realizați ciupirea și tăierea de formare a mușcatei.

Sosește momentul când puteți lua un butaș, dar și să formați în același timp plantele, ca să reușească să crească, să dea mulți muguri de flori și să vă bucure pe parcursul întregii veri.

Mușcată stelată

1. Pentru început, îndepărtați lăstarii vechi, care diferă după culoare (au scoarță mai întunecată) – îi tăiați la maxim.

2. Dacă pe lăstar este vreun mugur activ, atunci îl tăiați deasupra lui.

3. În cazul de mai jos, lăstarul este lung, dar nu are frunze în partea inferioară. Deci, executați o tăiere parțială periodică, păstrând 3 frunze. Aceste frunze sunt necesare pentru ca în tulpină să aibă loc procesul de fotosinteză. Drept urmare, posibil că la baza lăstarului se va trezi un mugur, iar partea lui superioară o veți putea tăia mai târziu.

4. Dacă aveți nevoie de butași, ramurile tăiate sunt potrivite pentru acest lucru: păstrați 2-3 frunze și îi puteți înrădăcina. Butașii îi puteți rupe sau tăia și îi țineți în aer liber timp de câteva ore, cât să se prindă tăieturile. Înrădăcinați butașii în substrat (turbă și perlit sau puteți adăuga mușchi sphagnum).

Mușcată zonală

1. Îndepărtați lăstarul lignificat de la rădăcină.

2. Rămân 3 lăstari tineri, cărora e nevoie să le îndepărtați punctele superioare de creștere, pentru ca puietul să înceapă să crească sub formă de tufă și să se ramifice.

3. Eliminați frunzele uscate.

Mușcata regală sau englezească

1. Vedem un lăstar foarte înalt, de care nu avem nevoie, dar este foarte bun pentru butași: am obținut unul de vârf (am îndepărtat frunzele inferioare) și unul de mijloc.

2. Am tăiat lăstarul lignificat, întinerind astfel planta, și am îndepărtat frunzele uscate.

3. Observăm un lăstar, care crește mai repede. I-am ciupit punctul superior de creștere, pentru ca toți lăstarii să crească la fel.

4. Butașii, la fel, trebuie să stea câteva ore în aer liber, să se prindă tăietura.

Încă un exemplu de mușcată regală cu lăstari foarte înalți:

1. Tăiați lăstarul central.

2. Lăstarii laterali nu sunt foarte aspectuoși, deoarece au puține frunze. Pentru a trezi mugurii latenți, executați o tăiere parțială periodică, păstrând câte 2 frunze pe fiecare lăstar.

3. Astfel de plante tăiate, în special cele regale, vor înflori neapărat. Toată planta a trecut deja peste perioadele de răcire în lunile de iarnă, vor crește lăstari noi și vor apărea muguri de flori.

4. Dacă veți tăia lăstarul îndepărtat în butași, acești butași, la fel, vor înflori. E nevoie să îndepărtați mugurul superior, deoarece el va înflori primul și va consuma toată puterea butașului mic. Perioada de înrădăcinare va dura 2-4 săptămâni, în funcție de condiții, apoi timp de câteva luni se va dezvolta tufa și, respectiv, peste 2,5-3 luni, butașii vor înflori.

Mușcată zonală

1. Această plantă nu are nici un mugure trezit. În acest caz, îndepărtați lăstarii, păstrând doar niște cioturi. Cele 2 frunze rămase, vor asigura alimentarea cu apă.

2. Astfel de plante tăiate trebuie udate cu mare atenție. Se recomandă să nu le udați deloc timp de cel puțin 2-3 zile înainte de tăiere. Dacă planta este udată abundent, apoi sunt îndepărtate frunzele, umiditatea din ghiveci nu va avea prin să se evaporeze și planta poate muri.

3. După tăierea, udați planta de câteva ori mai puțin, deoarece suprafața de evaporare a devenit mult mai mică.

Fertilizare

După tăierea plantelor, avem nevoie să creștem masa vegetală. Deci, hrăniți florile cu îngrășământ cu azot. Poate fi unul complex, dar neapărat să conține azot (cel puțin 7-10%). De asemenea, puteți fertiliza plantele o dată doar cu azot: silitră sau uree.

Îngrijire

Îngrijirea ulterioară constă în faptul că e nevoie să urmăriți plantele, să îndepărtați careva lăstari intermediari, pe care i-ați lăsat, sau să-i ciupiți pe cei, care cresc mai repede decât toți ceilalți. Asigurați-le cât mai multă lumină

Butași tineri, care cresc într-o tulpină

Ca să nu scăpați momentul și să obțineți plante înalte, fără frunze, e nevoie să efectuați din start tăierea. Lucrările constau în formarea tufei.

Mușcată regală

1. Tăiați partea superioară, păstrând 5 frunze. Din cele 5 internoduri, cel puțin 3 muguri se vor trezi.

2. Butașul de vârf poate fi pregătit și folosit pentru înrădăcinare

Mușcata curgătoare (peltatum)

1. Tăiați lăstarul principal, păstrând 4 frunze, iar lăstarului secundar, pur și simplu îi îndepărtați vârful.

2. Frunzele rămase vor asigura transpirația și puterea de absorbție a rădăcinilor.

3. Astfel de plante, la fel, trebuie udate cu mare atenție și grijă. Iar înainte de tăierea, nu le udați cel puțin ultimele 2-3 zile.

4. Butașul trebuie verificat dacă se potrivește pentru înrădăcinare. Dacă este firav, nu-l folosiți. Ați putea să încercați, dar nu vă garantăm un rezultat. Butașul trebuie să fie mai matur.

Cel mai important este să vă orientați după situație. Dacă aveți nevoie de butaș, atunci așteptați până acesta va fi suficient de matur (să nu aibă țesuturi moi). În cazul în care nu aveți nevoie de butași, atunci ciupirea și tăierea pot fi efectuate regulat, pentru ca tufele să fie tot mai pufoase. Dacă aveți butași proaspăt plantați, îi puteți ciupi, dar după ce se acomodează și se înrădăcinează la locul nou.

În cazul mușcatelor curgătoare, efectuați ciupirea până în luna ianuarie, ca să se matureze. Aceste plante sunt mai solicitante față de soare și întotdeauna se întind. Ciupirea le permite să se dezvolte. De îndată ce observați că apar lăstari noi la subsuori, puteți tăia butașii și să-i înrădăcinați. Tăiați plantele scurt, păstrând un schelet fără frunze, și ele se dezvoltă foarte bine. Planta-mamă mai apoi crește și înflorește. Trebuie să aveți mare grijă cu acest soi de mușcate, deoarece lăstarul, care vă pare scurt, începe brusc să crească în lungime. Și, de regulă, acest frunze delicate de iarnă se îngălbenesc și încep să se usuce când începeți să le scoateți afară. Astfel, ramura lungă, care a crescut iarna, neapărat va rămâne goală. Deci, țineți cont de acest aspect.

Spor la grădinărit!