Tăiem trandafirii pentru iarnă doar în așa mod – tufa se reînnoiește și crește mai rămuroasă!

Toți cei, care cultivă flori, știu că toamna plantele trebuie pregătite pentru iernare. Una dintre florile preferate ale multor grădinari este trandafirul și el trebuie tăiat toamna. 

De ce se face asta? Pentru că este imposibil de îndoit lăstarii înalți ai tufișului fără a-i rupe. Rezistența la înghețuri crește, deoarece tufa înaltă îngheață mai tare. În plus, noi am observat că, după tăierea de toamnă, trandafirul se reînnoiește și ramurile cresc mai pufoase. 

Înainte să începeți tăierea, e nevoie să fiți atenți la vremea de afară. Tufele se taie înainte de primele înghețuri. Deci condițiile climatice din regiunea în care locuiți sunt importante în această întrebare. 

Dacă toamna a fost caldă, atunci tăierea timpurie poate contribui la umflarea repetată a mugurilor. Apoi, e nevoie să alegeți o zi potrivită. Dacă vremea este ploioasă, atunci nu tăiați trandafirul, deoarece din cauza umezelii, poate apărea o infecție în locul tăierii. Timpul perfect este când afară e cald și uscat. 

După ce v-ați apreciat cu condițiile meteo și perioada, treceți direct la tăiere. Noi deja de mulți ani folosim aceeași metodă. În primul rând, îndepărtați toți lăstarii uscați, deteriorați și bolnavi. Apoi eliminați ramurile subțiri și firave, deoarece ele pot începe să putrezească și să afecteze celelalte crengi. 

Tăiați tulpinile sub unghi, adică oblic. În același timp, tăietura se face deasupra ochiului și trebuie să fie orientată spre exteriorul nu interiorul tufei. În plus, locul tăierii trebuie să fie situat nu foarte aproape de ochi și nu foarte departe de el. Mișcați-vă cu 5-8 mm mai sus de ochi și tăiați. 

Efectuați lucrările de tăiere cu o foarfecă horticolă ascuțită. Din cauza instrumentului tocit, tăietura va fi zdrențuită. Pentru ca trandafirul să înflorească bogat la anul, noi îndepărtăm lăstarii care cresc în interiorul tufei. 

Un aspect important este soiul plantei. Noi cultivăm thea hybrida și floribunda. Aceste 2 soiuri noi le tăiem pe jumătate. Dacă tundeți al doilea soi mai puțin de jumătate, el va înflori mai pufos, dar acest lucru influențează înălțimea tufei. 

Dacă vă plac tufișurile mai înalte, tăiați mai puțin de jumătate din lungime. Dar, în acest caz, mugurii vor fi chiar în vârf, iar tufișul va fi drept, fără lăstari laterali. 

Trandafirii cățărători nu e neapărat să fie tăiați, deoarece sunt scunzi. Tufele, care au mai mult de 2 metri înălțime, pot fi scurtate cu 1/3, dacă nu reușiți să le îndoiți spre sol. 

Când finisați tunderea, începeți să îndepărtați toate frunzele de pe tufe. Acest pas este necesar pentru ca ele să nu înceapă să putrezească sub acoperire. 

După cum puteți vedea, tehnica noastră de tăiere este simplă și, ca urmare, trandafirii înfloresc uimitor în anul viitor. În plus, tufele sunt mai rămuroase. 

Spor la grădinărit!