Tăierea viței-de-vie, care permite obținerea unei recolte bogate!

Tăierea tomnatică profesionistă a viței-de-vie este un proces destul de dificil. Dar există o metodă verificată, care poate fi învățată foarte repede, fără mari greutăți. Ea este potrivită pentru grădinarii începători, cărora le este frică să facă greșeli mari și, drept rezultat, să rămână fără recoltă. În acest caz nu este nevoie să formați nodurile de înlocuire sau să luați în considerație localizarea mugurilor. Totul este mai simplu și mai clar. În orice caz aveți nevoie de un foarfece ascuțit de grădinărit. Și trebuie să așteptați până când vor cădea aproape toate frunzele de pe vița-de-vie.

Este important să înțelegeți că ramurile lignificate, aflate la baza tufei, nu sunt roditoare. Deseori grădinarii le numesc „mânecile”.

În următorul an vor rodi ramurile tinere, care au reușit să se lignifice până la sosirea frigului. Trebuie să lăsați câte maxim 2 ramuri pe fiecare „mânecă”, care să se afle cât mai aproape de baza tufei. Lăsați 12-15 muguri pe cea mai puternică ramură și scurtați-o pe cealaltă, lăsând 6 muguri pe ea. Toate ramurile aflate mai sus trebuie înlăturate.

Numărul total de „mâneci” pe tufă este 3-4. Tăierea fiecăreia dintre ele se face separat.

Când formați tufa tânără, ca să creați o „mânecă” nouă, puteți să folosiți lăstarii tineri, care se dezvoltă de la nivelul rădăcinii. În acest caz mugurii, pe care îi lăsați în timpul formării lăstarilor roditori, trebuie numărați de la locul, în care lăstarul se intersectează cu bara inferioară a spalierului, aflată la o distanță de aproximativ 60 de la pământ (nu de la baza tufei). Partea inferioară a lăstarului are rolul de „mânecă”.

Tăind partea excesivă din „mânecă” împreună cu ramurile, care au rodit deja, trebuie neapărat să lăsați un ciot mic, adică să lăsați un spațiu de minim 1-2 cm de la lăstarii roditori. Altfel ei pot să se usuce.

Dacă lăstarul roditor lăsat se bifurcă, trebuie să înlăturați una dintre ramificațiile lui, fără să uitați să lăsați un ciot mic din ea. Numărarea mugurilor nu este influențată de acest lucru. În orice caz ea începe de la „mânecă”.

Tăierea s-a terminat. A sosit momentul să vă gândiți la cum veți aranja lăstarii în timpul primăverii. Nu uitați de faptul că tufa tăiată de viță-de-vie trebuie acoperită odată cu sosirea frigului persistent. Acestea sunt toate manevrele, care vă vor ajuta să obțineți o recoltă bună în următorul an.

Spor la grădinărit!