Tartă perfectă din aluat fraged cu gem!

Puțini sunt cei, care ar putea refuza o felie de prăjitură gustoasă și aromată. Această tartă cu gem sau dulceață este delicioasă atât caldă, cât și rece. Chiar și peste 2 zile, ea rămâne moale, sfărâmicioasă și foarte gustoasă.

INGREDIENTE:

– 400 gr de făină;

– 200 gr de unt sau margarină foarte rece;

– 2 ouă;

– 60 gr de zahăr;

– 1 lingură de lapte rece;

– 10 gr de praf de copt;

– 1 praf de sare;

– vanilie;

– 450 gr de gem;

– 1 gălbenuș;

– 1 linguriță de lapte.

MOD DE PREPARARE:

1. Cerneți făina într-un vas, adăugați praf de copt, vanilie și amestecați.

2. Treceți untul prin răzătoarea mare. Îl treceți periodic prin făină, ca să-l țineți mai comod și să se răzuiască mai ușor.

Sfat. De asemenea, puteți toca untul cu făină folosind un cuțit.

3. Amestecați făina cu unt, cât să obțineți un aluat firimituri. Lucrați rapid, pentru ca untul să nu reușească să se topească.

4. Adăugați ouă, zahăr, lapte și sare. Amestecați rapid ingredientele cu furculița.

5. Frământați un aluat destul de dens.

Sfat. La început, va fi dificil să-l adunați într-o bilă și aluatul va părea prea uscat, însă de la căldura mâinilor, untul va începe să se topească și veți putea aduna aluatul.

6. Transferați aluatul pe blatul de lucru, îl mai frământați puțin, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați pentru 20-30 de minute.

7. După care, tăiați ¼ din aluat și o dați la o parte.

8. Rotunjiți bucata mai mare de aluat, o transferați pe folia teflonată sau de silicon presărată cu puțină făină și întindeți un blat rotund cu diametrul de până la 33-35 cm și grosimea de 4-5 mm.

Sfat. Dacă marginile se rup, le puteți modela cu mâinile din nou într-un cerc uniform.

9. Luați un capac de la cratiță (28 cm), îl așezați deasupra aluatului, astfel încât de la marginea capacului să rămână o fâșie uniformă de 3-4 cm grosime, și îl presați ușor, ca să rămână un marcaj, după care vă veți orienta.

10. Apoi, faceți incizii de 1-2 cm în jurul marcajului, cât să obțineți un soare.

11. Începeți să formați bordura-cosiță: luați o petală și o îndoiți spre dreapta, apoi luați încă una peste o petală și o îndoiți spre stânga. După care, petala liberă la dreapta, iar peste una – la stânga și tot așa.

12. Marginile îndoite ale tartei le presați ușor, lipindu-le de fund, și formați baza rotundă a tartei.

13. Transferați folia cu aluat pe tava de copt și adăugați umplutura.

Sfat. Folosiți, de asemenea, orice gem, dulceață, fructe proaspete, fructe uscate sau umplutură de brânză de vaci. Dacă dulceața este prea lichidă, o puteți face mai densă adăugând făină, amidon, firimituri de turte dulci sau biscuiți, pesmet de chifle dulci, nuci prăjite măcinate sau fructe uscate (stafide, caise uscate, prune uscate etc) date prin mașina de tocat carne.

14. Întindeți bucata mai mică de aluat și tăiați fâșii de orice grosime, folosind cu cuțit pentru aluat.

15. Decorați suprafața tartei cu fâșii de aluat.

16. Din resturile de aluat, modelați șnururi subțiri, le împletiți și, la fel, ornați prăjitura.

17. Amestecați gălbenușul cu lapte, ungeți aluatul și dați tava la cuptorul preîncălzit până la 180°С pentru 30-35 de minute.

Lăsați tarta să se răcorească și o transferați pe platou, folosind orice suprafață tare și netedă, cum ar fi un tocător. Tarta este rumenă și aromată. Aluatul este sfărâmicios și foarte gustos, iar umplutura de fructe îl completează perfect! O plăcere divină!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!