Telemea preparată din lapte din comerț — incredibil de gustoasă!

Astăzi vă propunem să încercați să preparați telemea din lapte și zer cumpărate din supermarket. Noi am folosit lapte pasteurizat, cu conținutul de grăsime de 3.2%. Cu cât laptele este mai gras, cu atât brânza este mai gustoasă.

INGREDIENTE:

-1.8 litri de lapte pasteurizat 3.2%;

-600 ml de zer;

-o lingură rasă de sare.

Apropo, puteți să înlocuiți zerul cu alte produse acide: oțet, sare de lămâie sau suc de lămâie. La 1.8 litri de lapte sunt necesare 4-5 linguri de suc de lămâie. Dar trebuie să știți că telemeaua preparată cu zer este mai fină și mai gustoasă.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați laptele și zerul în 2 cratițe separate.

2.Încălziți laptele până la aproximativ 90°C (până va începe să se formeze caimacul și să apară bule la suprafața lui), iar zerul — până la 70°C.

3.Apoi începeți să turnați treptat zerul încălzit în laptele fierbinte, amestecând continuu. Uneori cantitatea necesară de zer poate fi mai mică. Depinde de aciditatea lui: cu cât zerul este mai acru, cu atât cantitatea necesară pentru prepararea brânzei este mai mică.

4.Adăugați zer și continuați să amestecați până când proteinele din lapte se vor separa de zer: se vor forma bulgărașii de brânză.

5.Lăsați compoziția rezultată să se odihnească pe parcursul a circa 20 minute, pentru ca procesul de separare să se producă complet.

6.Apoi strecurați-o printr-o sită măruntă (preferabil, cu diametrul mic).

7.Adăugați sarea în brânza din sită și amestecați foarte bine, ca să o răspândiți uniform.

8.Apoi presați bine brânza, ca să-i oferiți o textură compactă, fără goluri și ca să-i neteziți suprafața. Noi am presat-o până când zerul a încetat să se scurgă din sită (cu ajutorul unei linguri).

9.Apoi lăsați-o în sită până se va răci complet. Dacă doriți, puteți să o acoperiți cu o greutate. Dar în acest caz ea va căpăta o textură mai dură.

10.Răsturnați brânza pe o farfurie. Puteți să o serviți!

După prepararea brânzei rămâne destul de mult zer. Noi vă recomandăm să nu-l aruncați, deoarece el este folositor și gustos. Puteți să-l consumați ca băutură (este dulciu) sau să-l includeți în aluatul pentru diverse copturi (în loc de lapte).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!