Toate secretele unor cozonaci perfecți!

Deoarece Sfintele Sărbători de Paște se apropie cu pași grăbiți, nu întârziem să vă împărtășim rețeta noastră verificată de cozonac pascal. Toate secretele preparării adunate într-un singur articol!

INGREDIENTE:

Pentru maia:

– 45 gr de drojdie proaspătă (sau 15 gr de drojdie uscată);

– 100 gr de făină;

– 100 ml de lapte.

Pentru aluat:

– 150 gr de unt;

– 150 ml de lapte;

– 1 ou + 1 gălbenuș;

– 150 gr de zahăr;

– 350 gr de făină;

– 2 gr de sare.

Pentru a doua frământare:

– 150-200 gr de stafide;

– 30 ml de coniac;

– coaja rasă de la 1 lămâie;

– 10 gr de zahăr vanilat;

– 2 gr de nucșoară;

– 2 gr de turmeric;

– 100-150 gr de făină.

MOD DE PREPARARE:

1. Fărâmițați drojdia proaspătă, turnați laptele cald și amestecați.

2. Încorporați făina și mai amestecați o dată, până la omogenizare. Acoperiți vasul cu capac și îl lăsați pentru 15-20 de minute.

3. Așezați untul într-un vas, adăugați lapte și dați vasul la cuptorul cu microunde, cât să se topească untul.

4. Bateți oul și gălbenușul cu zahăr, adăugați compoziția caldă (nu fierbinte!) de unt și lapte, apoi amestecați bine cu telul.

5. Cerneți făina direct în vas și amestecați un aluat dens.

6. Amestecați maiaua, o transferați în vasul cu aluat și amestecați foarte bine aluatul cu telul, mixerul sau manual. Spre finalul procesului, aluatul trebuie să se dezlipească de pereții vasului.

7. Acoperiți aluatul și îl lăsați la dospit.

8. Înmuiați stafidele în apă clocotită timp de 10-15 minute, apoi le uscați cu șervețel absorbant.

Sfat. Puteți adăuga și stafide uscate, însă țineți cont de faptul că cozonacul nu va mai fi la fel de umed, deoarece stafidele absorb umiditatea.

9. Treceți coaja de lămâie prin răzătoarea mică, apoi amestecați coniacul cu zahăr vanilat, nucșoară, turmeric și coajă rasă de lămâie.

10. Presărați puțin suprafața aluatului cu făină, îl lucrați, adăugați coniacul aromat și stafidele, apoi îl frământați timp de 2-3 minute, până devine neted.

11. Cerneți făina direct în vas și continuați să frământați aluatul, până începe să se desprindă de pereții vasului și de mâini. Acoperiți vasul și lăsați aluatul la dospit pentru 40-60 de minute.

12. Lucrați aluatul pe blatul de lucru cu mâinile unse cu ulei, îl împărțiți în 3 bucăți – pentru 3 cozonaci mai mici sau 2 bucăți – pentru 2 cozonaci mai înalți. Rotunjiți bucățile de aluat, încercând să ascundeți stafidele în aluat, ca să nu se ardă.

13. Tapetați baza formelor cu hârtie de copt, apoi o ungeți cu unt împreună cu pereții. Așezați aluatul în forme, dar nu umpleți mai mult de 1/3 din ele, și îl aplatizați, pentru ca cozonacii să crească uniform.

14. Acoperiți formele cu un prosop sau cu folie alimentară și lăsați aluatul la dospit, până crește în volum de 2-3 ori.

15. Ungeți cozonacii cu gălbenuș amestecat cu 1 linguriță de lapte și dați formele (10-14 cm) la cuptorul preîncălzit până la 200°С pentru 35-40 de minute, dar orientați-vă după propriul cuptor.

Sfat. Ungeți cozonacii cu gălbenuș doar dacă nu planificați să-i decorați cu glazură.

16. Scoateți cozonacii din formă și lăsați-i să se răcorească.

Rezultatul este pur și simplu minunat! Cozonacii sunt foarte moi, aromați și gustoși!

Vă dorim sărbători fericite alături de cei dragi!