Tort aperitiv din blaturi de ficat și umplutură de ouă, legume și cartofi!

Acest aperitiv va fi foarte apreciat de familia, prietenii și invitații dumneavoastră. Vă recomandăm să-l încercați neapărat, sigur o să vă placă – este gustos, sățios și aspectuos.

INGREDIENTE:

Pentru blaturi:

-700 gr de ficăței (oricare, noi am folosit de pui);

-1 ceapă (150 gr);

-2 ouă;

-100 gr de făină (4 linguri);

-1 linguriță de sare;

-1/2 linguriță de piper negru măcinat.

Pentru umplutură:

-4 ouă fierte (250 gr);

-2 cartofi fierți (250-300 gr);

-1 ceapă (150 gr);

-1 morcov (150 gr);

-30 gr de ceapă verde;

-8 linguri de ulei – pentru prăjit;

-125 gr de maioneză;

-125 gr de smântână fermentată;

-6 căței de usturoi (30 gr);

-1 linguriță de sare;

-1/2 linguriță de piper negru măcinat.

Pentru decor:

-1 legătură de mărar (50 gr);

-50 gr de cașcaval sau 2 gălbenușuri.

MOD DE PREPARARE:

1.Dați ficatul și ceapa prin mașina de tocat carne.

2.Adăugați sare, piper negru, ouă și făină. Amestecați o compoziție de consistența aluatului pentru blinii. O lăsați la o parte pentru 20 de minute.

3.Pregătiți umplutura. Tăiați ceapa bucăți mici, iar morcovul pai sau îl treceți prin răzătoare.

4.Prăjiți ceapa pe tigaia cu 3 linguri de ulei, până devine translucidă, apoi adăugați morcovul și înăbușiți legumele, până vor fi gata. Iată prima umplutură pentru tort.

5.Treceți ouăle fierte prin răzătoarea mare, apoi faceți același lucru și cu cartofii fierți. Acestea vor fi încă 2 umpluturi ale tortului.

6.În fiecare vas cu umplutură, adăugați câte 2 căței de usturoi dați prin răzătoare, sare, piper negru (foarte puțin), ceapă verde (în umplutura de ouă mai multă) și câte 2 linguri de amestec de maioneză și smântână (păstrați 1 lingură pentru decor).

7.Amestecați foarte bine cele 3 umpluturi.

8.Adăugați 1 lingură de ulei în tigaie (24 cm), apoi turnați câte 2 polonice de aluat și coaceți clătitele de ficat, timp de 1 minut pe o parte fără capac, apoi 1 minut sub capac și timp de 1 minut pe cealaltă parte fără capac. Clătitele nu trebuie să fie subțiri. Adăugați câte 1 lingură de ulei înainte de a prăji fiecare clătită. Obțineți 5 clătite de ficat.

9.Răsturnați foile de clătite și începeți să montați tortul cu prima clătită prăjită.

10.Puneți foaia de clătită pe platou, adăugați ½ din umplutura de legume prăjite, apoi al doilea blat, îl acoperiți cu toată umplutura de cartofi, urmează a treia clătită și umplutura rămasă de legume, iar la final încă o clătită, umplutura de ou și ultimul blat.

11.Acoperiți suprafața tortului cu amestecul păstrat de maioneză și smântână, apoi îl presărați cu piper negru și îl dați la frigider pentru 2 ore.

12.Înainte de servire, ornați aperitivul cu mărar tocat pe părțile laterale și cu cașcaval răzuit sau gălbenuș la suprafață.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!