Tort de ciocolată după o rețetă veche – instrucțiuni pas cu pas!

Astăzi vom pregăti un tort foarte gustos, format din blaturi crocante și o cremă fiartă nespus de delicată! Desigur, pentru un asemenea desert veți avea nevoie de ceva timp pentru a-l face, dar rezultatul final va merita timpul și efortul depus, vă asigurăm!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 150 g de unt;

– 1 praf de sare;

– 2 ouă;

– 500 g de smântână fermentată de 25% grăsime;

– 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;

– 770 g de făină;

– 3 g de zahăr vanilat;

Pentru cremă:

– 3 gălbenușuri de ou;

– 200 g de zahăr tos;

– 3 g de zahăr vanilat;

– 400 ml de lapte;

– 4 linguri de cacao;

– 1 lingură de amidon de porumb;

– 500 g de unt;

– 500 g de lapte condensat fiert;

Pentru decor:

– 150 g de ciocolată neagră.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți crema: turnați laptele într-o crăticioară și aduceți-l în punctul de fierbere la foc mediu.

2. Între timp, haideți să pregătim baza pentru cremă. Turnați gălbenușurile de ou într-un bol adânc. Adăugați zahărul tos și cel vanilat și bateți ingredientele foarte bine cu ajutorul unui mixer, până când vor deveni albicioase și cremoase.

3. Într-un vas separat, încorporați pudra de cacao cu amidonul de porumb.

4. Turnați laptele fierbinte în amestecul lichid de ouă (într-un jet subțire) și amestecați foarte bine cu spatula. Apoi adăugați amestecul uscat de ingrediente (pudra de cacao și amidonul) și mai amestecați încă o dată, până la omogenizare. În ultima etapă de amestecare, folosiți telul.

5. După omogenizarea compoziției, turnați-o înapoi în crăticioara unde ați fiert laptele. Puneți-o pe foc mediu și, amestecând încontinuu, pregătiți crema până când se va îngroșa. În nici într-un caz să nu o lăsați să fiarbă. Dacă apar bule constante de fierbere, faceți focul mai mic.

6. Turnați crema într-un bol adânc, acoperiți-o cu o folie și lăsați-o să se răcească.

7. Pregătiți aluatul: puneți untul moale într-un bol adânc și bateți-l cu mixerul până când veți vedea că a devenit cremos. Acum, adăugați un praf de sare și puțin zahăr vanilat, precum și ouăle. Amestecați bine cu mixerul.

8. Într-un recipient separat, combinați smântâna fermentată cu bicarbonatul de sodiu. Aceasta trebuie să devină foarte fină și omogenă.

9. Turnați smântână peste amestecul de unt și treceți la amestecatul ingredientelor cu mâna. După aceasta, încorporați treptat făina cernută din timp și frământați aluatul final. La urmă, pentru comoditate, îl puteți frământa pe masa înfăinată. Acesta trebuie să fie maleabil, omogen, cu o textură asemănătoare plastilinei.

10. Împărțiți aluatul în 12 părți egale și modelați-le în formă de biluțe. Ale noastre cântăresc câte 130 g fiecare. Puneți-le pe un platou, acoperiți-le cu o folie și dați-le la congelator pentru aproximativ 15 minute, ca mai apoi să puteți lucra mai bine cu ele.

11. Între timp, continuați să pregătiți crema. Puneți untul de temperatura camerei într-un bol adânc și bateți-l cu mixerul până la omogenizare. După aceasta, adăugați laptele condensat fiert și mixați totul foarte bine. În final, adăugați crema fiartă și omogenizați compoziția finală cu mixerul.

12. Acum, lucrând pe suprafața de lucru presărată cu făină, începeți să întindeți fiecare bilă de aluat în formă de turtă rotundă și foarte subțire. De asemenea, dacă doriți, le puteți întinde direct pe hârtia de copt. Procedați cum vă este mai comod. Iar pentru ca să obțineți blaturi perfecte, de aceeași mărime, decupați-le cu ajutorul unui capac sau al unei farfurii.

13. Puneți fiecare foaie de aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, înțepați-o puțin cu o furculiță și coaceți-o în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 5-6 minute.

14. Scoateți foile de blat din cuptor, puneți-le pe o farfurie și așezați o greutate deasupra, ca să rămână drepte.

15. Topiți ciocolata pentru decor pe o bain-marie și turnați glazura obținută pe un platou, răspândind-o uniform. Puneți-o în congelator, ca să se închege.

16. Asamblați tortul: ungeți platoul de servire cu puțină cremă, ca să puteți fixa bine primul blat. După aceasta, continuați să stratificați blaturile unse cu cremă, până când le veți termina.

17. În final, ungeți și suprafața tortului cu cremă și presărați-o cu pudră de cacao.

18. Scoateți foaia de ciocolată din frigider și transformați-o în „rumeguș”, folosind o spatulă de patiserie. Sau pur și simplu puteți da ciocolata prin răzătoare. Decorați tortul cu ea. După aceasta, dați-l la frigider până în ziua următoare (peste noapte).

19. Scoateți desertul obținut din frigider, porționați-l și savurați-l cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!