Tort delicat de post – rețeta simplă de tort în straturi!

Tort gustos de post în straturi, care se pregătește simplu din ingrediente accesibile. Vă va ajuta să înfrumusețați sărbătoarea din zi de post.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 250 ml de băutură carbogazoasă ”Sprite”;

– ½ linguriță de sare;

– 190 gr de ulei;

– 1 lingură de coniac sau vodcă;

– 570 gr de făină.

Pentru cremă:

– 100 gr de migdale;

– 320 gr de zahăr;

– 1l de apă;

– 140 gr de griș;

– 150 gr de lămâie (1 lingură de coajă rasă de la ea);

– 2 linguri de coniac;

– 1 gr de vanilie;

– esență de migdale – după gust.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul. Turnați apa carbogazoasă într-un vas, adăugați sare, ulei, coniac și amestecați.

Sfat. În timpul coacerii, alcoolul se va evapora și va face aluatul mai foietat.

2. Încorporați treptat făina cernută, amestecați și frământați un aluat destul de dens. Îl acoperiți și îl lăsați să se odihnească timp de 30 de minute.

3. Lucrați puțin aluatul pe suprafața de lucru înfăinată și îl împărțiți în 12 bucăți egale câte aproximativ 85 gr fiecare.

4. Presărați suprafața și aluatul cu puțină făină, apoi întindeți pe rând blaturi foarte subțiri puțin mai mari decât diametrul tortului final (noi ne-am orientat după baza unei forme detașabile de 22 cm).

5. Transferați aluatul pe tava uscată, îl înțepați cu furculița, să nu se umfle foile, și îl dați la cuptorul preîncălzit până la 220-230°С pentru 5-6 minute.

6. Scoateți foile pe tocător și, cât sunt fierbinți, tăiați cercuri, iar resturile le adunați într-un vas. Lăsați foile să se răcească.

7. Pregătiți crema. Turnați apă clocotită peste migdale și le lăsați pentru 15-20 de minute.

8. Treceți coaja de lămâie prin răzătoarea mare, apoi îndepărtați membrana albă, ea de regulă este amară, și tăiați fructul bucăți. Îndepărtați sâmburii și pasați lămâia cu blenderul vertical sau o treceți prin mașina de tocat carne.

9. Curățați migdalele de coajă, le uscați cu prosoape de hârtie și le mărunțiți cu blenderul.

10. Transferați migdalele într-o cratiță, adăugați zahăr, amestecați, turnați apă clocotită și aduceți totul până la punctul de fierbere.

11. Adăugați grișul în fir subțire și fierbeți compoziția timp de câteva minute, amestecând continuu, până se îngroașă, apoi o lăsați să se răcească, până devine abia caldă, amestecând periodic, să nu se formeze peliculă la suprafață.

12. În cremă, adăugați coaja și piureul de lămâie, vanilie, coniac și esență de migdale, apoi bateți ingredientele cu mixerul.

13. La baza platoului, adăugați puțină cremă, așezați primul blat, fixați inelul de patiserie și îl acoperiți cu 2,5-3 linguri pline de cremă.

14. Continuați să alternați straturile, presând ușor și atent blaturile, pentru că sunt fragede. Păstrați puțină cremă.

15. Îndepărtați inelul și acoperiți părțile laterale cu crema rămasă.

16. Mărunțiți resturile de blat cu blenderul și presărați tortul cu firimituri.

17. Acoperiți tortul și dați-l la frigider pentru cel puțin 12 ore, cu cât mai mult stă cu atât mai gustos este.

O mulțime de foi subțiri și cremă cu gust dulce echilibrat cu o aromă și gust fin de lămâie și migdale. Chiar dacă nu este un ”Napoleon” clasic, seamănă foarte mult la gust, în special blaturile. Tortul nu este dificil în preparare și, în perioada postului, îi va bucura pe toți, care îl gustă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!