Tort extrem de ciocolătos ce se prepară simplu!

Desert de ciocolată simplu de pregătit. Nu aveți nevoie de cuptor. Blaturile se pregătesc pe tigaie, iar de aluat nici nu vă atingeți. Nu e nevoie să frământați aluatul și să-l tăiați, deci totul este extrem de simplu!

INGREDIENTE:

Pentru blaturi:

– 3-4 linguri de miere;

– 1½ linguriță de bicarbonat de sodiu;

– 110 gr de unt;

– 4 ouă;

– 110-120 gr de zahăr;

– 2 linguri cu vârf de cacao;

– 200 gr de făină (10-11 linguri cu vârf).

Pentru cremă:

– 180 gr de zahăr;

– 3 linguri cu vârf de făină;

– 1 ou;

– 10 gr de zahăr vanilat;

– 500 ml de lapte;

– 200-250 gr de unt moale;

– 2 linguri de cacao – opțional.

Pentru glazură:

– 50 gr de ciocolată;

– 2 linguri de ulei.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți crema. Adăugați, într-o cratiță cu fund gros, făina și zahărul, amestecați.

2. Spargeți oul și îl amestecați bine cu ingredientele uscate.

3. Apoi turnați 1/3 de lapte, amestecați foarte bine cu telul, cât să dispară toate cocoloașele, turnați laptele rămas și mai amestecați o dată.

4. Fierbeți crema la foc mediu, amestecând constant, timp de aproximativ 10 minute. De îndată ce începe să se îngroașe, micșorați flacăra și continuați să amestecați, până apar primele bule. Luați cratița de la foc.

5. Transferați crema într-un vas, adăugați zahărul vanilat și amestecați. O acoperiți la contact cu folie alimentară și o lăsați să se răcească, la temperatura camerei.

6. Pregătiți aluatul. Transferați mierea într-o cratiță cu pereți înalți, așteptați până începe să fiarbă și adăugați bicarbonatul. Amestecați și veți vedea că se formează spumă. Peste 20-40 de secunde, compoziția capătă o culoare chihlimbarie.

7. Adăugați untul la temperatura camerei și amestecați, până se topește complet. De îndată ce compoziția face din nou spume, o luați de la foc și o lăsați să se răcorească.

8. Bateți ouăle cu zahăr și un praf de sare timp de câteva minute, folosind telul, până se topește complet zahărul.

Sfat. Verificați astfel: luați puțină compoziție între degetul mare și cel arătător și frecați, dacă nu simțiți granule, puteți să nu mai amestecați.

9. Adăugați compoziția de miere și unt, amestecați.

10. Cerneți cacao direct în vas, apoi cerneți făina și amestecați aluatul cu telul. Acesta trebuie să aibă o consistență de densitate medie și să curgă ușor de pe tel.

11. Înfierbântați tigaia (24 cm), adăugați 3 linguri de aluat, îl repartizați într-un strat uniform, acoperiți tigaia cu capac și coaceți blatul timp de 1-2 minute la foc mediu. Îl întoarceți pe cealaltă parte, atunci când pe suprafață apar bule, și îl coaceți încă timp de 10-20 de secunde.

Sfat. Dacă e nevoie, ungeți tigaia cu unt sau ulei.

12. Coaceți astfel 5 blaturi și le lăsați să se răcească pe grătar.

13. Bateți untul moale pentru cremă cu mixerul, până devine pufos și deschis la culoare.

14. Opțional, cerneți cacao și amestecați cu mixerul, până la omogenizare.

15. Adăugați porții mici de cremă fiartă și continuați să amestecați cu mixerul.

Sfat. Densitatea cremei finale depinde de cât de rece este crema fiartă. Dacă nu aveți un mixer, atunci adăugați untul în crema fiartă fierbinte.

16. Tăiați fiecare blat cu un inel de patiserie, cu un capac sau cu o farfurie cu diametrul de 17 cm. Resturile le folosiți pentru decor.

17. Adăugați o lingură de cremă la baza platoului, așezați primul blat și îl acoperiți cu 4 linguri de cremă.

18. Continuați să alternați blaturi și cremă, iar la final, acoperiți suprafața și părțile laterale ale tortului cu cremă.

19. Mărunțiți resturile de blat cu mâinile sau blenderul și decorați părțile laterale cu firimituri. Dați tortul la frigider pentru câteva ore.

20. Pregătiți glazura. Rupeți ciocolata bucăți, adăugați ulei și o topiți la bain marie sau în cuptorul cu microunde.

21. Acoperiți suprafața tortului cu glazură și așteptați până se prinde.

Tortul se taie ușor, iar feliile își mențin bine forma și sunt deosebit de apetisante. Blaturile sunt moi, dar nu sunt umede. Un desert de casă delicios, care merită încercat. Nimeni nu își va da seama că l-ați pregătit fără cuptor. Tortul are 1,3 kg.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!