Tortul marmorat „Zebra” (fără coacere)!

Această variantă de tort „Zebra” se prepară fără coacere, cu smântână dulce și fermentată. Pregătirea lui este rapidă și nu vă va lua mult timp, deoarece nu trebuie să întindeți și să coaceți nimic. Tortul este foarte aspectuos pe secțiune, fiind vizibile straturile alternante de vanilie și ciocolată (dacă doriți, puteți să-l gătiți astfel încât să arate marmorat și la exterior — veți găsi mai multe detalii în continuare). El are un gust fin, intens și moderat de dulce. Pur și simplu se topește în gură!

INGREDIENTE:

Pentru un tort cu diametrul de 18 cm și înălțimea de 6 cm:

Pentru blat:

-180 g de biscuiți sfărâmicioși de ciocolată;

-70 g de unt;

-15 ml de lapte (dacă biscuiții sunt foarte uscați).

Pentru cremă:

-200 ml de smântână pentru frișcă 30-35%;

-400 g de smântână fermentată (puteți să folosiți smântână cu orice conținut de grăsime sau să o înlocuiți cu iaurt natural, fără adaosuri);

-300 g de lapte condensat;

-100 ml de lapte;

-30 g de pudră de cacao;

-15 g de zahăr vanilat;

-20 g de gelatină.

Pentru un tort cu diametrul de 20 cm:

Pentru blat:

-220 g de biscuiți sfărâmicioși de ciocolată;

-85 g de unt;

-18 ml de lapte.

Pentru cremă:

-250 ml de smântână pentru frișcă 30-35%;

-500 g de smântână fermentată 20%;

-370 g de lapte condensat;

-125 ml de lapte;

-37 g de pudră de cacao;

-18 g de zahăr vanilat;

-25 g de gelatină.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți blatul: rupeți biscuiții în bucăți și puneți-i în vasul de la blender. Măcinați-i până la stadiul de firimituri. Dacă nu aveți blender sau nu doriți să-l folosiți, puteți să fărâmițați biscuiții cu mâinile sau cu sucitorul, punându-i în prealabil într-o pungă de plastic.

2.Transferați biscuiții măcinați într-un bol adânc. Adăugați untul topit și amestecați. În cazul, în care compoziția rezultată este prea uscată, adăugați o lingură de lapte în ea.

3.Ca să scoateți mai ușor tortul din formă, tapetați-i în prealabil pereții cu folie acetat sau folie alimentară (în cel de-al doilea caz ungeți-i mai întâi cu un strat foarte subțire de ulei fără miros). Noi am pregătit tortul într-un inel reglabil, așezat pe un platou.

4.Puneți compoziția de biscuiți în formă, răspândindu-o uniform și presându-o bine cu ajutorul unui pahar. Acoperiți forma cu folie alimentară și dați-o la frigider.

5.Pregătiți crema: dizolvați gelatina în laptele rece și lăsați-o să se hidrateze.

6.Puneți smântâna fermentată și laptele condensat într-un bol adânc. Amestecați cu telul sau mixerul pornit la viteză mică până la omogenizare.

7.Bateți smântâna pentru frișcă (rece, abia scoasă din frigider — puteți să răciți și bolul pe parcursul câtorva minute) până la apariția vârfurilor moi, mărind treptat viteza mixerului.

8.Încălziți gelatina hidratată pe foc mic, pe bain-marie sau în cuptorul cu microunde până se va dizolva complet. În niciun caz nu o clocotiți (temperatura, până la care o puteți încălzi, este aproximativ 80°C).

9.Apoi adăugați treptat 3 linguri de compoziție de smântână în gelatina dizolvată, amestecând de fiecare dată până la omogenizare. După aceasta turnați-o în jet subțire în bolul cu compoziția de smântână, amestecând continuu. La sfârșit mixați crema cu mixerul pornit la viteză mică, ca să devină omogenă.

10.Încorporați compoziția de smântână în frișca bătută, amestecând continuu cu lingura. La sfârșit amestecați totul cu telul.

11.Divizați crema obținută în 2 părți egale, cu greutatea de aproximativ 500 g. Adăugați zahărul vanilat în prima parte și amestecați foarte bine, ca să se dizolve. Adăugați pudra de cacao în cealaltă parte: inițial amestecați cu telul (ca să nu se răspândească pudra de cacao în toate părțile), iar apoi cu mixerul pornit la viteză mică (doar până la omogenizare).

12.Cremele sunt foarte reci și se încheagă rapid. De aceea, ca să obțineți un model marmorat frumos, trebuie să le încălziți în cuptorul cu microunde (la puterea minimă, în reprize de 5-7 secunde, amestecând după fiecare repriză) sau pe bain-marie până vor începe să curgă lin de pe lingură: mai întâi crema albă, după care crema de ciocolată.

13.Asamblați tortul: scoateți forma din frigider și turnați 6 linguri de cremă de ciocolată în ea. Răspândiți-o uniform pe blat, înclinând ușor forma în diferite părți.

14.Adăugați 4 linguri de cremă de vanilie în mijlocul celei de ciocolată.

15.Fără să mișcați forma, continuați să alternați cremele de vanilie și ciocolată, adăugând câte 4 linguri din fiecare dintre ele.

16.Dacă doriți ca tortul să aibă un aspect marmorat și la exterior, începeți îndată alternarea a câte 4 linguri din fiecare cremă, fără să răspândiți uniform primul strat de cremă pe blat.

17.Dacă doriți, puteți să decorați suprafața tortului, oferindu-i aspectul de floare: pur și simplu trasați 16 linii drepte dinspre marginile spre centrul lui cu ajutorul unei scobitori, ștergându-o de fiecare dată cu un șervețel.

18.Acoperiți tortul cu folie alimentară și dați-l la frigider până se va închega complet (aproximativ 4 ore).

19.Îndepărtați inelul și folia din jurul tortului.

20.Porționați-l și serviți-l.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!