Tortul „Oaza de ciocolată” — pentru amatorii de deserturi mega ciocolatoase!

Acest tort moale și umed, acoperit cu glazură intensă de ciocolată, preparată cu smântână fermentată, este o adevărată comoară pentru amatorii de ciocolată! Notele acrișoare ale glazurii se combină excelent cu gustul bogat al blaturilor. Savurați acest desert minunat, care, fără îndoială, vă va încânta!

INGREDIENTE:

Pentru blaturi:

-260 g de făină;

-90 g de pudră de cacao (neîndulcită);

-1.5 lingurițe de bicarbonat de sodiu;

-½ linguriță de sare;

-115 g de unt moale;

-200 g de zahăr alb;

-160 g de zahăr brun;

-3 ouă (la temperatura camerei);

-60 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (fără miros);

-2 lingurițe de extract de vanilie;

-310 ml de lapte (la temperatura camerei).

Pentru glazură:

-60 g de unt;

-400 g de ciocolată (55% conținut de cacao);

-o linguriță de cafea solubilă;

-½ linguriță de apă fierbinte;

-½ linguriță de sare;

-360 g de smântână fermentată (la temperatura camerei).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: cerneți făina împreună cu pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu și sarea într-un bol adânc.

2.Bateți untul moale, zahărul alb și zahărul brun până se vor amesteca foarte bine.

3.Apoi adăugați treptat (câte unul) ouăle, mixând de fiecare dată până la omogenizare.

4.Adăugați uleiul de floarea-soarelui și extractul de vanilie. Bateți până la omogenizare.

5.Adăugați treptat (în 2 porții) ingredientele uscate, alternându-le cu laptele (adăugat tot în 2 porții). Mixați doar cât să le încorporați complet. Nu bateți prea mult aluatul! După ce veți adăuga a doua porție de lapte, puteți să amestecați aluatul cu spatula, ca să evitați răspândirea stropilor pe toată suprafața de lucru.

6.Divizați aluatul în 3 părți egale (pentru 3 blaturi).

7.Transferați fiecare parte de aluat într-o tavă rotundă, cu diametrul de 15 cm, pe care ați uns-o în prealabil cu unt și ați pudrat-o cu făină, scuturând excesul. Răspândiți-l uniform.

Dacă aveți „baking strips” (benzi externe pentru tăvile de copt), puteți să le folosiți, ca să obțineți blaturi plate, fără „căciulă”.

8.Coaceți blatul timp de 35 minute în cuptorul preîncălzit până la 175°C. Dacă aveți 3 tăvi identice și doriți să coaceți toate blaturile deodată, timpul de coacere va fi puțin mai mare.

9.Lăsați blatul să se răcească timp de 10 minute, după care scoateți-l din tavă și transferați-l pe grătar până se va răci complet.

Sfat! Dacă planificați să asamblați tortul în următoarea zi, înfășurați foarte bine fiecare blat rece cu folie alimentară, ca să evitați uscarea lor.

10.Pregătiți glazura: tăiați ciocolata în bucățele și puneți-o într-un bol termorezistent. Adăugați untul, sarea și cafeaua dizolvată în ½ linguriță de apă fierbinte.

11.Topiți totul pe bain-marie, amestecând cât mai frecvent cu spatula, ca să evitați arderea ciocolatei. Luați compoziția de pe foc și lăsați-o să se răcească pe parcursul a 5 minute.

12.Apoi adăugați smântâna fermentată (la temperatura camerei) și amestecați cu spatula până la omogenizare.

13.Inițial glazura va fi destul de moale, dar se va îngroșa treptat. De aceea, lăsați-o să se întărească până va căpăta consistența dorită. Noi am așteptat aproximativ 10-15 minute. Înainte de aplicarea pe tort amestecați-o foarte bine.

14.Transferați glazura într-un poș, ca să puteți lucra mai ușor cu ea.

15.Asamblați tortul: dacă doriți, puteți să tăiați stratul superior (foarte subțire) al fiecărui blat, ca să îndepărtați crusta formată în timpul coacerii.

16.Aplicați o cantitate mică de glazură în centrul platoului, ca să evitați alunecarea tortului de pe el.

17.Suprapuneți blaturile pe platou, ungându-le cu câte un strat generos de glazură. Blatul superior nu trebuie uns. Ca să evitați glisarea blaturilor între ele, introduceți o frigare de lemn în mijlocul tortului.

18.Începând cu marginea inferioară, acoperiți tot tortul cu glazură de ciocolată. Înainte de a o aplica pe suprafața lui, scoateți frigarea din centru.

19.Uniformizați stratul de glazură cu ajutorul unei spatule plate de cofetărie. Apoi realizați un model haotic pe suprafața și marginile tortului, desenând semi-vârtejuri suprapuse cu spatula.

20.Feliați și serviți acest desert ciocolatos. Păstrați-l până la 3 zile la temperatura camerei, acoperindu-l cu un capac pentru deserturi, ca să nu se usuce.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!