Tortul se pregătește extrem de simplu și este foarte gustos! Rețetă verificată!

Tort ”Spumă de lapte” – absolut delicios! Sufleu aerat și spumos din albușuri prelucrate termic, pandișpan umed și glazură lucioasă.

INGREDIENTE (LA TEMPERATURA CAMEREI):

Pentru pandișpan:

– 4 gălbenușuri;

– 50 gr de zahăr pudră;

– 50 gr de unt la temperatura camerei;

– 80 gr de făină cernută;

– ½ linguriță de praf de copt (3 gr);

– 1 vârf de cuțit de vanilie sau 5 gr de zahăr vanilat.

Pentru sufleu:

– 100 gr de unt la temperatura camerei;

– 150 gr de lapte condensat;

– 4 albușuri;

– 150 gr de zahăr + 75 gr de apă (pentru sirop);

– 1 lingură de zeamă de lămâie (10 gr);

– 15 gr de gelatină + 50 gr de apă.

Pentru glazură:

– 40 gr de cacao (3 linguri);

– 120 gr de zahăr;

– 200 gr de lapte;

– 7 gr de gelatină.

MOD DE PREPARARE:

1. Separați albușurile de gălbenușuri foarte atent, pentru ca nici o picătură de gălbenușuri să nu ajungă în albușuri.

2. În vasul cu gălbenușuri, adăugați unt moale și zahăr pudră, amestecați cu telul, apoi bateți cu mixerul la viteză mare timp de 1,5-2 minute, până compoziția devine deschisă la culoare.

3. Adăugați făina cernută, praful de copt și vanilie, apoi amestecați cu mixerul, până la omogenizare.

4. Tapetați baza formei detașabile (20 cm) cu hârtie de copt, opțional și părțile laterale, adăugați aluatul și îl repartizați uniform.

5. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la 160°С pentru 20 de minute, în funcție de cuptor, până pandișpanul se rumenește ușor și crește puțin. Faceți testul scobitorii.

6. Transferați pandișpanul pe grătar și îl lăsați să se răcească complet.

7. Amestecați cu mixerul untul moale cu lapte condensat timp de aproximativ 2 minute, cât să obțineți o compoziție deschisă la culoare. Lăsați vasul pe masa din bucătărie.

8. Amestecați apa rece cu gelatină și o lăsați să se umfle.

9. Turnați albușurile în vasul mixerului, adăugați zeamă de lămâie și 1 lingură de zahăr din cantitatea totală. Porniți mixerul la viteză medie și bateți albușurile, până obțineți vârfuri moi.

10. Zahărul rămas îl adăugați într-o crăticioară, turnați apă și fierbeți siropul la foc mare timp de aproximativ 5 minute. Verificați siropul cu o linguriță: trebuie să curgă în fir continuu, nu cu picătura.

Sfat. Puneți alături vasul cu lapte condensat și unt, de la cald untul nu se va îngroșa.

11. Fără să schimbați viteza mixerului, turnați siropul în fir subțire și bateți compoziția timp de încă aproximativ 30 de minute.

12. Topiți gelatina și o turnați, la fel, în fir subțire în vasul cu albușuri, continuând să bateți sufleul timp de încă 30 de secunde.

13. Opriți mixerul, adăugați crema de unt și mixați din nou la viteză medie timp de 30 de secunde.

14. Tapetați un tocător potrivit cu folie de plastic, așezați inelul de patiserie și fixați folia de pereți. În interior, tapetați inelul cu folie de acetat sau fâșii din folie groasă pentru documente. Astfel, veți scoate ușor tortul din formă.

15. Așezați blatul la bază cu partea poroasă în sus, turnați sufleul și dați tortul la frigider pentru 2 ore.

Sfat. Puteți mări diametrul sufleului față de mărimea pandișpanului, desfăcând din timp inelul, astfel încât blatul să nu se vadă pe marginea tortului.

16. Peste 1 oră 40 minute, începeți să pregătiți glazura. Amestecați gelatina cu puțin lapte rece din cantitatea totală și o lăsați la umflat.

17. Amestecați zahărul cu cacao, turnați laptele rece rămas și amestecați din nou, până la omogenizare.

18. Turnați glazura într-o crăticioară, o puneți la foc mare și o aduceți practic până la punctul de fierbere, amestecând constant cu telul. Când observați aburii, faceți focul mediu și fierbeți glazura timp de aproximativ 5 minute, amestecând continuu.

19. Adăugați gelatina umflată și amestecați, până se topește complet. Lăsați glazura să se topească, până la temperatura camerei, amestecând periodic.

20. Scoateți tortul, îndepărtați inelul și folia, îl transferați pe grătar, amestecați glazura și o turnați peste tort sub formă de spirală. Dați tortul la frigider pentru 10-15 minute.

Sfat. Încercați să lucrați rapid, deoarece această glazură se prinde destul de repede. Puteți lua cu lingura din glazura care curge în farfurie și să o turnați pe părțile laterale ale tortului. Dacă nu veți folosi gelatină, glazura se va prinde mai greu, dar și consistența va fi diferită.

Tortul se taie doar de la atingerea cuțitului. Sufleul este deosebit de fin, aerat și ușor. Întreg desertul, dar și secțiunile arată foarte aspectuos. De gust nici nu pomenim! Pandișpan moale cu spumă aerată și glazură ciocolătoasă! Vă recomandăm insistent să încercați această rețetă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!