Tot ce trebuie să știți despre îngrijirea unei tigăi din fontă!

Tigaia din fontă solicită multă atenție și grijă. Are nevoie de dragostea și respectul dumneavoastră. Îngrijiți-o corect și ea vă va servi mulți ani (și chiar generații!).

Acest lucru nu este foarte complicat. Trebuie doar să știți ce faceți și de ce. Deoarece îngrijirea vaselor din fontă diferă de îngrijirea celor emailate, am decis să selectăm cele mai bune sfaturi și trucuri, ca să vă ajutăm să le curățați și să le păstrați.

1.Trebuie să o prelucrați corect

Multe tigăi din fontă (fără acoperire emailată) nu trebuie folosite imediat după achiziționare. De regulă, pentru aceasta se folosește un ulei vegetal.

2.Puteți încerca uleiul de in

Unele persoane se plâng că acoperirea cu ulei vegetal se zgârie prea ușor. Dar uleiul de in, care este, de fapt, echivalentul alimentar al firnisului, pe care zugravii și tâmplarii îl folosesc pentru a crea un strat protector, face ca suprafețele din fontă să fie netede și dure.

3.Există o metodă specială de curățare

Tigăile și cratițele simple le puteți pune în chiuvetă la înmuiat. Însă niciodată să nu faceți acest lucru cu fonta (poate rugini!).

Curățați cratița, cât e caldă, folosind apa fierbinte, un burete sau o perie. Dacă sunt resturi arse, folosiți sare grunjoasă și apă.

4.Soluția de spălat vasele este un subiect foarte delicat

În acest sens veți găsi multe informații contradictorii. Unii spun că nu au folosit niciodată soluție de spălat vase pentru curățarea tigăii din fontă (care poate îndepărta stratul de protecție).

Alții spun că folosesc câte puțină la fiecare spălare. Dacă doriți, puteți folosi uneori câte puțină soluție.

5.Există câteva trucuri, care vă vor ajuta să curățați fonta

Sunt câteva produse de curățare, pe care le puteți cumpăra pentru tigaia dumneavoastră din fontă. Există bureți abrazivi preconizați pentru îndepărtarea resturilor arse de mâncare, prevenind deteriorarea stratului protector.

6.Tigaia ruginită din fontă poate fi restabilită

Posibil citiți acest articol prea târziu. Dumneavoastră deja ați înmuiat fonta în chiuvetă și ea a ruginit. Nu vă grăbiți să o aruncați la gunoi!

Trebuie doar să îndepărtați stratul de rugină și să acoperiți vasul cu ulei de in. Cratița și tigaia vor deveni aproape ca noi în cel mai scurt timp. Vă garantăm!

7.Asigurați-vă că fonta este uscată înainte să o depozitați în dulap

Fonta poate rugini dacă nu ați uscat-o bine după spălare sau înainte de depozitare. O puteți usca cu un prosop (hârtie sau pânză) sau o puteți încălzi puțin în cuptor.

8.Păstrați tigăile cu prosoape de bucătărie

Dacă puneți fonta în dulap, așezați un prosop de bucătărie între piese. Astfel veți preveni zgârieturile și deteriorarea interiorului vaselor. În plus, prosopul va absorbi orice umiditate, care poate provoca coroziunea.

Mult spor!