Totul despre cultivarea violetelor: de la frunzuliță până la plantă adultă!

Dacă sunteți un horticultor începător și vă plac mult violetele, atunci acest articol este pentru dumneavoastră! În continuare vă vom prezenta toate etapele de dezvoltare a violetei, începând de la frunzulița recoltată și îngrijirile, pe care trebuie să le aplicați, ca să obțineți o plantă sănătoasă.

AVEȚI NEVOIE DE:

-o frunzuliță de violetă;

-pahare de plastic;

-un ghiveci cu diametrul de 9 cm;

-un foarfece;

-turbă cu pH neutralizat + perlită;

-pungi de plastic (cu fermoar sau obișnuite);

-apă.

MOD DE LUCRU ȘI ASPECTE IMPORTANTE:

1.Astfel, după ce recoltați frunzulița de violetă (de pe orice rând al unei plante sănătoase), scurtați-i codița, rupându-o cu unghia. Codița rămasă trebuie să aibă lungimea de aproximativ 1 cm.

2.Puneți frunzulița pe masă și lăsați-o să se „odihnească” pe parcursul a 10-15 minute, timp în care rana formată în timpul ruperii se va usca și se va cicatriza ușor. Astfel ea nu va permite pătrunderea bacteriilor și ciupercilor patogene.

3.Luați un păhăruț de plastic, cu volumul de 80-100 ml și realizați găurile de drenaj pe fundul lui, folosind foarfecele: pur și simplu decupați 2-3 bucățele de plastic de pe joncțiunea dintre fundul și pereții paharului.

4.Pregătiți substratul pentru plantarea frunzuliței, adăugând aproximativ o mână de perlită la 3 mâini de turbă. Amestecați foarte bine.

5.Umpleți jumătate de păhăruț cu substrat, fără să-l bătătoriți și înfigeți codița frunzuliței în el.

6.Nu este necesar să udați substratul imediat după plantare. Irigați-l în următoarea zi, însă nu turnați multă apă peste el. Ca să se înrădăcineze, violeta nu are nevoie de o cantitate mare de apă.

7.Ca să asigurați condițiile optime pentru înrădăcinare, puneți păhăruțul cu viitoarea plantă într-o pungă cu fermoar (astfel nivelul de umiditate se va menține la un nivel potrivit). Dacă doriți, puteți să notați denumirea speciei de violetă pe pungă.

Dacă nu aveți pungi cu fermoar, folosiți una obișnuită: îmbrăcați-o pe păhăruț (cu susul în jos), lăsând puțin spațiu liber, ca să nu sufocați frunzulița, după care introduceți păhăruțul și partea liberă a pungii într-un alt păhăruț.

8.Puneți păhăruțul într-un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui. Verificați din când în când starea plăntuței, ca să vă asigurați că nu a putrezit. Dacă interiorul pungii se acoperă cu condens, scoateți păhăruțul din ea și aerisiți-l pe parcursul a 30-60 minute, fără să mai adăugați apă pe substrat.

9.Peste 30 zile ar trebui să observați cum noua plantă începe să elibereze rădăcini. Dacă procesul de înrădăcinare a fost inițiat, scoateți păhăruțul din punga de plastic.

10.Peste încă 1-3 luni noua plantă va începe să formeze pui.

Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, scoateți frunzulița din substrat și verificați-i starea. În cazul, în care a început să putrezească, scurtați-i codița până în țesut sănătos și plantați-o în substrat proaspăt pentru înrădăcinare.

11.Pe parcursul următoarelor 1.5-2 luni puiul de violetă va crește. Când va prezenta minim 6 frunzulițe, dintre care 2-3 vor avea lungimea de circa 5 cm, el va fi pregătit pentru transplantare. Este important să alegeți momentul optim pentru replantare, ca să aveți rezultate bune.

Dacă după înrădăcinare frunzulița eliberează mai mulți pui, alegeți-l pe cel mai dezvoltat pentru transplantare, deoarece ceilalți, de obicei, nu au o evoluție reușită.

12.Transplantați puiul într-un pahar mai încăpător. Dacă vreți să-i susțineți dezvoltarea, puteți să-l acoperiți cu o pungă de plastic (precum la înrădăcinare) pentru 2-3 săptămâni.

13.După replantare creșterea puiului de violetă va stagna pentru aproximativ o lună, deoarece el va utiliza toate resursele pentru dezvoltarea sistemului radicular. Apoi el va începe să formeze noi rozete de frunze.

14.Cum puteți să determinați momentul, în care violeta trebuie transplantată într-un ghiveci încă mai mare? Foarte simplu: când diametrul rozetei de frunze depășește de 3 ori diametrul paharului.

15.La fiecare replantare a violetei trebuie să luați în considerație următoarele reguli: solul din ghiveci nu trebuie presat și bătătorit (el trebuie să rămâne afânat și bine aerisit). De asemenea, el nu trebuie udat îndată după replantare, ci începând cu următoarea zi.

16.Ultimul ghiveci, în care veți transplanta planta deja adultă, trebuie să aibă diametrul de 9 cm.

Spor la grădinărit!