Trebuie oare îndepărtată? Ce facem cu tija după înflorirea orhideei!

Orhideea este una dintre preferatele plante de interior ale multor doamne. De fapt, acest sentiment nu este întâmplător, deoarece planta poartă în sine o energie feminină. Când orhideea este înflorită și plină de mireasmă, se bucură nu doar ochii noștri, dar și sufletul, deoarece contemplarea naturii ne umple cu forțe noi. 

Cu toate acestea, cei care au o orhidee știu că această plantă este destul de pretențioasă. Iată de ce să obțineți o înflorire luxuriantă și sănătoasă nu este un lucru deloc simplu. Există multe aspecte, pe care trebuie să le cunoașteți, pentru a crește o plantă viguroasă. Și unul dintre acestea se referă la tija orhideei. Trebuie oare aceasta îndepărtată imediat după înflorire sau e mai bine să fie păstrată – această întrebare și-o pun mulți florari – amatori. 

Articolul vine cu un răspuns la această întrebare. Urmând sfaturile, veți putea menține floarea sănătoasă. 

Îndepărtarea completă a tijei 

Mulți florari preferă să taie tija imediat după ce se ofilește ultima floare și este de înțeles, deoarece din punct de vedere estetic, o plantă fără tijă este mai aspectuoasă. Cu toate acestea, luând o astfel de decizie, trebuie să țineți cont nu numai de preferințele proprii, ci și de starea plantei. Fără îndoială, merită să îndepărtați tija galbenă uscată – când vârful ei se usucă, acesta este un semnal că planta are nevoie de odihnă. 

La fel trebuie să procedați, dacă orhideea mică a înflorit pentru prima dată și încă nu a reușit să-și formeze o bună rozetă de frunze. Dacă veți păstra tija, planta nu va avea suficiente puteri pentru creșterea acestui lăstar și va slăbi și mai mult. 

Puteți îndepărta complet tija unei orhidee adulte fără să așteptați ca aceasta să se usuce. Varianta va aduce multe beneficii plantei: 

-în primul rând, nu va irosi puteri și substanțe utile pentru a ține în viață acest lăstar, ci le va orienta spre dezvoltarea rozetei de frunze și a sistemului radicular; 

-în al doilea rând, planta se va odihni și va da în curând noi pedunculi în locul tijelor îndepărtate. 

Cu toate acestea, această opțiune are un dezavantaj. Florarii cu experiență consideră că trebuie îndepărtată doar săgeata uscată complet și explică acest lucru prin faptul că, în acest fel, planta va fi capabilă să-și recupereze substanțele utile cheltuite pentru acest lăstar. 

Tăierea parțială 

Dacă tija rămâne mult timp puternică și verde, dar nu vă place aspectul unui peduncul gol, îl puteți tăia parțial, păstrând câțiva muguri de flori. Este posibil ca din acești muguri să se formeze lăstari sau flori noi, ceea ce va duce la prelungirea înfloririi orhideei. Mai întâi trebuie să examinați tija ca să vă asigurați că are mici creșteri (muguri). 

Trebuie să știți că nu toate tipurile de orhidee cultivate au muguri pe tije, iată de ce, în majoritatea cazurilor, tăierea parțială nu are sens. Cu toate acestea, acest lucru nu se referă la soiul cel mai frecvent întâlnit printre plantele de interior – Phalaenopsis. După înflorire, aceste orhidee sunt capabile să dea din nou flori sau lăstari noi (keiki), bucurându-ne cu o înflorire continuă. 

Tija trebuie tăiată deasupra mugurelui cu 1,5-2 cm. Orhideea Phalaenopsis are, de regulă, câte 3-4 astfel de muguri pe tijă, dar decizia deasupra căruia să fie tăiată este individuală – poate fi deasupra celui inferior sau deasupra celui superior. Trebuie să știți că noul lăstar, apărut din mugur, va fi mai puțin viguros decât primul. În majoritatea cazurilor, în loc de lăstar, se formează o singură floare, una mică, așa că, înainte să începeți tăierea parțială, gândiți-vă dacă sunteți de acord cu o astfel de înflorire. 

Păstrarea tijei 

Sau puteți să nu întreprindeți nimic și să lăsați tija așa cum este, oferindu-i plantei posibilitatea să decidă singură – să se odihnească sau să înflorească repetat. Care vor fi consecințele acestei alegeri? 

– atâta timp cât vârful pedunculului rămâne verde, există întotdeauna șansa ca acesta să se alungească și să dea un mugur; 

– dacă planta este matură și puternică, este destul de capabilă să păstreze tija veche și în același timp să formeze una nouă; 

– dacă tija începe totuși să se usuce, atunci nu trebuie de făcut nimic – planta pur și simplu are nevoie de odihnă. 

Sfaturile florarului 

Familia orhideelor are cea mai lungă perioadă de înflorire din regatul florilor și plantelor. În habitatul lor natural, în tropice, unde nu există schimbări de anotimp și schimbări bruște ale vremii, orhideele înfloresc continuu, formând tije pe rând pe parcursul întregului an. Când este cultivată în condiții de casă, durata înfloririi depinde de condițiile în care este crescută orhideea, dar dacă îi sunt asigurate condițiile necesare, cât mai apropiate de cele tropice, atunci înflorirea continuă este destul de posibilă. 

Cum să faceți ca orhideea să dea tije din nou după perioada de înflorire? E nevoie să-i creați condiții de stres: dați planta la loc răcoros și uscat pentru aproximativ 1 lună – acest mediu stimulează la maxim apariția unei noi tije. Dacă intenționați să înmulțiți orhideea, atunci trebuie mai întâi să obțineți un lăstar tânăr (keiki). Pentru a accelera acest proces, planta trebuie plasată într-un mediu cald și umed. 

Crearea unor condiții stresante pentru înflorirea orhideelor 

În orice caz, chiar și după o scurtă perioadă de odihnă, udarea abundentă și iluminarea bună vor ajuta orhideea să se trezească și să formeze tije noi. Dacă decideți să tăiați tija, atunci trebuie să o faceți corect: 

– în primul rând, ar trebui să alegeți momentul potrivit (este diferit pentru fiecare soi de orhidee) – de exemplu, pentru Phalaenopsis, perioada optimă pentru tăiere este octombrie-noiembrie; 

– tăierea trebuie efectuat cu un instrument ascuțit: un cuțit, foarfece de grădină; 

– înainte de tăiere, instrumentul trebuie dezinfectat cu un antiseptic special, dar puteți utiliza și o soluție de clor; 

– locul tăierii trebuie, de asemenea, prelucrat – se toarnă ceară sau se presară cu praf de cărbune, care se obține ușor dintr-o pastilă de cărbune zdrobită; 

– dacă orhideei îi este strâmt în ghiveciul vechi (planta se clatină sau rădăcinile ies la suprafață), o puteți transplanta imediat după tăiere într-un vas mai mare. 

Îndepărtând tija verde, nu uitați, ea îndeplinește nu doar funcția de peduncul, ci este și un organ vegetativ, deci, nu aruncați lăstarul, folosiți-l ca să obțineți butași – îl puneți în apă sau în substrat umed și, cel mai probabil, curând veți mai avea o orhidee. 

Spor la grădinărit!