Trei cauze de ce roșiile cresc cu nervuri albe în interior!

Chiar și legumele cultivate în sere conform tuturor regulilor tehnologiei agricole pot fi dure și lipsite de gust. Să vedem de ce roșiile sunt albe în interior și cum să rezolvăm această problemă.

Nervurile albe și tari se formează în interiorul legumei din mai multe motive. Iată cele mai frecvente.

1. Specificul soiului

Unele roșii moderne hibride au o genă specială, care permite legumelor să se păstreze mai mult timp și să rămână fără deteriorări în timpul transportării. În astfel de roșii, nervurile albe servesc drept „carcasă”, care păstrează forma legumei.

Nervurile albe sunt tari și lipsite de gust, iată de ce hibrizii de roșii cu gena ”longevității”, de regulă, nu se cultivă pentru consumul propriu. Aceste legume, de cele mai dese ori, se folosesc pentru vânzare, deoarece la exterior sunt foarte atractive.

Pentru a vă bucura de fructe delicioase în fiecare sezon, înainte să cumpărați semințe, trebuie să studiați cu atenție caracteristicile soiului și să selectați doar variantele verificate. Mai ales că soiuri bune și cunoscute sunt destul de multe.

2. Stolburul tomatelor (Fitoplasmoza)

Această boală virală a tomatelor, din păcate, nu se tratează. Simptomele bolii apar încă înainte ca roșiile să se matureze complet. Frunzele plantei devin mai mici, dure și capătă o nuanță roz-violet. Marginile lor se îndoaie în sus, tulpina se îngroașă, florile devin palide și cresc împreună. Dacă legumele totuși se formează, atunci vor fi colorate neuniform.

Virusul rămâne pe rădăcinile unor legume, flori și buruieni perene. Acesta se stabilește adesea pe volbură, pătlagină, hypericum. În plus, stolburul este răspândit de cicadidae, afide, noctuide și musculița albă.

Toate tufele bolnave trebuie eliminate imediat de pe pat și arse. Pentru a preveni infectarea tomatelor e nevoie să luptați cu insectele, plivind regulat buruienile și dând preferință plantelor scunde (de preferat cu formă de copăcel): acestea sunt mai rar afectate de stolbur.

3. Insuficiența de substanțe nutritive și vremea toridă

Roșiile cresc adesea albe în interior și cu nervuri dure din cauza lipsei de potasiu, calciu și un exces de azot. Prin urmare, este important să echilibrați doza de nutrienți. În cazul unei deficiențe de potasiu, roșiile se fertilizează cu sulfat de potasiu sau alt îngrășământ cu potasiu.

Indicii deficitului de potasiu sunt arsura marginală pe frunzele inferioare, colorarea neuniformă a legumei. Despre insuficiența de calciu vorbesc putregaiul apical și uscarea frunzelor superioare.

Nu uitați, în cazul temperaturilor mai mari de 30°С, plantele încetează să absoarbă potasiu din sol. În plus, plantele înfloresc, însă legumele nu se leagă. Deci, în astfel de momente, încercați să scădeți temperatura și să creșteți umiditatea aerului cu ajutorul irigărilor. Cel puțin o dată pe săptămână, e nevoie să turnați câte 5l de apă sub fiecare tufă. Serele trebuie aerisite și lăsați în ele vase cu apă.

La temperaturi ridicate ale aerului și udare insuficientă, în legume nu se formează pigmentul important – licopen, care este responsabil de culoarea roșie a tomatelor. Iată de ce, în astfel de condiții nefavorabile, pulpa devine deschisă la culoare și nu este gustoasă.

Cea mai potrivită temperatură pentru cultivarea roșiilor este de 20-25°C. În același timp, noaptea ar trebui să fie cu 5-7°C mai puțin decât în timpul zilei.

Alegeți soiuri verificate de roșii, îngrijiți cu atenție plantele și asigurați-le condiții favorabile. Atunci gustul minunat al legumelor nu va fi influențat de nervurile albe.

Spor la grădinărit!