Trei cele mai frecvente probleme în timpul cultivării castraveților!

Castraveții sunt considerați o cultură nepretențioasă, însă chiar și aceste plante dau grădinarului multe bătăi de cap. Vă povestim cum să rezolvați problemele frecvent întâlnite în timpul creșterii castraveților în sere și în câmp deschis.

Doriți să cultivați castraveți gustoși și frumoși? Țineți cont de aceste sfaturi despre cum să preveniți stricarea legumelor.

1. Castraveții au o formă urâtă

Principala cauză a deformării fructelor este dezechilibrul în alimentația plantei. Dacă castravetele seamănă la formă cu o pară, acest lucru vorbește despre insuficiența de potasiu. Iată cum puteți rezolva problema: dizolvați 0,5l de cenușă în 10l de apă, lăsați la infuzat și turnați câte 1l de soluție sub fiecare plantă.

Dacă castraveții se îngroașă lângă peduncul, iar în partea opusă, din contra, se îngustează, acesta este un indiciu de insuficiență de azot. În această situație, trebuie să fertilizați plantele cu îngrășăminte cu azot (conform instrucțiunilor) sau îngrășăminte organice (infuzie de iarbă, soluție de gunoi de grajd de vacă sau gunoi de pasăre).

Dacă ați crescut castraveți „cu talie îngustă” (leguma se îngustează la mijloc), atunci, probabil, de vină sunt schimbările bruște de temperatură. De regulă, acest lucru se întâmplă la sfârșit de vară, când castraveții se cultivă în câmp deschis. În această perioadă, ziua e încă foarte cald, iar noaptea e frig. Pentru a preveni acest lucru, acoperiți plantele peste noapte.

Dacă legumele capătă forma unui arc, cauza deformației poate fi umezirea neuniformă a solului (udare abundentă după o secetă). Pentru a evita acest defect, îngrijiți corect plantele.

2. Castraveții sunt amari

Amărăciunea castraveților este provocată de cucurbitacină. Această glicozidă este produsă în condiții stresante pentru plante: secetă, schimbări de temperatură etc. Cea mai sigură modalitate de a rezolva această problemă este să cultivați soiuri de castraveți, care nu sunt amari din punct de vedere genetic. Dar nu trebuie să uitați și de îngrijirea corespunzătoare. Udați corect plantele, mulciți solul (acest lucru va menține umiditatea) și evitați fluctuațiile de temperatură.

3. Frunzele castraveților se îngălbenesc

Dacă la sfârșitul sezonului frunzele castraveților se îngălbenesc, acesta este un proces absolut natural. Însă dacă creșterea plantelor încetinește, ele se îngălbenesc și se usucă prematur, înseamnă că pentru o dezvoltare corectă nu le ajunge azot. Fertilizați culturile verzi cu îngrășământ azot-fosfor-potasiu: dizolvați 2 lingurițe de îngrășământ în 3l de apă și turnați câte 200-300 ml de soluție sub fiecare tufă.

Spor la grădinărit!