Trei metode de conservare a mărarului pentru iarnă!

Iată cum puteți păstra mărarul proaspăt și vitaminos pe parcursul întregului an. De asemenea, veți afla când se culege mărarul pentru conservare, cum se pregătește și veți găsi metoda potrivită anume pentru dumneavoastră.

Mărarul pentru conservarea de iarnă este cel mai bine să-l culegeți primăvara sau în prima jumătate a verii, când conține mai multe vitamine, microelemente și este foarte aromat.

Nu folosiți mărar foarte fraged, mai bine mai așteptați până capătă o culoare verde întunecată. De asemenea, nu se potrivește mărarul care se pregătește să înflorească.

Există 3 metode de conservare a mărarului pentru iarnă.

Metoda 1 – uscarea mărarului

1.Faceți mai multe legături, le fixați cu fir de ață și le agățați. Mărarul se usucă numai în umbră timp de 1-2 săptămâni, în funcție de temperatură. Mărarul uscat nu se îngălbenește, iar dacă acest lucru se întâmplă, înseamnă că nu a fost uscat corect și el nu mai conține vitamine.

2.După ce s-a uscat, mărarul se scoate și se pune la păstrare în astfel de recipiente ca cutia de carton, punga de hârtie sau vasul de sticlă, important este ca mărarul să nu se prăfuiască.

Metoda 2 – conservarea mărarului în sare

INGREDIENTE:

-1 kg de mărar;

-1 kg de sare grunjoasă.

MOD DE PREPARARE:

1.Pentru început, spălați foarte bine mărarul sub jet de apă și îl răsfirați pe un prosop, să se zvânte bine.

2.Tocați mărarul, adăugați sarea și frecați bine.

3.Transferați mărarul în borcane curate și uscate, le acoperiți cu capac și le dați la loc răcoros, la frigider sau în pivniță.

Metoda 3 – congelarea mărarului

1.Îndepărtați tulpinile groase și lăsați doar partea verde, aromată și gustoasă a mărarului.

2.Spălați foarte bine mărarul sub jet de apă, îl răsfirați pe un prosop și așteptați câteva ore, până se evaporă toată umiditatea.

3.Tocați mărarul curat și uscat.

4.Transferați mărarul în recipientul în care se va păstra la congelator: pungă de plastic, caserolă de plastic sau un borcan de sticlă cu capac. Rulați mărarul în mai multe pungi de plastic și dați-le la congelator. Iarna, tăiați doar o bucată de cât mărar aveți nevoie.

5.Dacă folosiți caserole, le alegeți pe cele potrivite pentru congelare. Pe ele este indicată temperatura la care pot fi supuse.

6.Utilizarea pungilor și caserolelor este foarte comodă, însă ambele dau drumul mirosului de mărar, respectiv celelalte alimente din congelator, la fel, vor avea miros de mărar.

7.Acest lucru nu se întâmplă dacă mărarul este congelat în borcan de sticlă cu filet. Puneți mărarul în borcan și îndesați-l cu dosul lingurei. Închideți borcanul etanș cu capac metalic și dați-l la congelator.

Mărarul conservat prin toate aceste 3 metode se păstrează perfect până la următoare recoltă.

Mult spor!