Trucuri ale grădinarilor și idei pentru grădină!

Ingeniozitatea grădinarilor nu are limite și sunt o mulțime de idei geniale pentru grădină, care ușurează munca și crește randamentul. În ajunul noului sezon de grădinărit, vă propunem să ne amintim aceste mici trucuri, iar în timpul sezonului, să le punem în practică și să ne mulțumim de rezultatele muncii noastre.

Începem cu morcovul. Pentru a obțineți legume cu formă frumoasă și destul de mari, puteți semăna morcovul în cofraje de ouă. În acest caz, nu va fi nevoie de plivire, afânare și mulcire, deoarece cofrajele servesc drept mulci, care menține umiditatea în sol și nu permite buruienilor să crească.

La fel puteți crește și ridiche. Aceasta se cultivă chiar mai ușor, deoarece semințele sunt mari și puteți adăuga câte una în fiecare celulă. Astfel, ridichea nu trebuie rărită, legumele vor crește la o distanță optimă una de alta.

Vă amintim că orice cultură trebuie irigată regulat, până nu apar plante tinere. Asta se referă și la morcov, dar există un mic truc. Dacă nu udați plantele tinere lăsate la pământ timp de 7-10 zile, cu excepția zilelor toride, acest lucru va face rădăcinile să pătrundă cât mai adânc în pământ, adică exact ceea de ce este nevoie.

Dacă semănați muștar alături de mazăre, atunci recolta de mazăre va fi de 2 ori mai mare. Muștarul nu doar îmbogățește solul cu microelemente utile, dar îl mai și dezinfectează. Uleiurile lui esențiale frânează considerabil dezvoltarea unor boli, cum ar fi putregaiul răsadurilor, mana, ofilirea, putregaiul rădăcinilor sau chiar rapănul. Iată de ce se recomandă să fie semănat în special după solanacee și nu numai. După muștar puteți semăna orice, înafară de frații de familie. De exemplu, ceapa crește mult mai repede dacă anterior pe pat a crescut muștar.

Iar pentru a planta rapid și exact arpagicul, puteți face un marcator din cherestea: faceți găuri de diametrul conului de plantare pe toată lungimea, la o distanță de 10 cm, folosind burghiul, apoi faceți gropi prin găuri cu conul și adăugați câte un arpagic cu rădăcinile în jos. Acest articol nesofisticat ușurează considerabil munca, deoarece cu ajutorul lui obțineți o suprafață marcată uniform cu distanță egală între gropi, atât în rânduri, cât și printre rânduri. În rezultat, plantele sunt sădite și ele uniform, iar rândurile drepte sunt foarte comod de prelucrat cu sapa de grădină. Patul iese foarte frumos și îngrijit.

Următorul truc, dacă neteziți zilnic vârfurile răsadurilor, de exemplu de tomate, timp de 1-2 minute, acestea nu se vor întinde. Acest lucru se explică prin faptul că la atingere se elimină etilena, care reține acest proces.

Mărarul este mai bine să-l semănați la soare, deoarece în umbră scade aroma frunzelor. Probabil toți știu deja că mărarul este cel mai bun prieten al castravetelui, dar dacă îl semănați printre rândurile de varză, atunci el vă ajută să scăpați de fluturele verzei și afide.

Următorul fapt bine cunoscut este că castraveții sunt foarte solicitanți față de umiditate, în special în timpul înflorii și rodirii. Dar, dacă la începutul perioadei de înflorire să reduceți irigările, apoi să le intensificați din nou, acest lucru va duce la formarea mai rapidă a legumelor. Așa cum castraveții sunt culturi amatoare de căldură, va fi mult mai bine dacă îi veți planta nu pur și simplu în pământ, ci pe pat cald din orice îngrășăminte organice, cum ar fi iarbă cosită, buruieni sau rumeguș de lemn. Dacă rumegușul este proaspăt, e nevoie să-l udați numaidecât cu îngrășământ de azot, de exemplu cu infuzie de iarbă. Secretul este simplu și evident, putrezind, îngrășământul organic va fi foarte fierbinte și datorită la asta, stratul superior de pământ va fi întotdeauna cald. Acest lucru este deosebit de benefic pentru astfel de culturi ca dovlecei, castraveți, dovlecei patison. În plus, este foarte comod dacă nu aveți o seră.

Dacă la începutul verii, pe tufele de ardei s-au format câteva legume, iar înflorirea a încetat brusc, aceste legume trebuie ciupite numaidecât. După aceasta, ardeii vor începe să înflorească chiar cu energie dublă și, la final de sezon, vor da o recoltă bogată.

Apropo, trebuie să afânați întotdeauna solul de pe patul cu ardei, asigurând aer proaspăt pentru rădăcini. Adică nu trebuie să permiteți să se formeze crustă de pământ.

Iar pentru ca ardeii să fie puternici și plini de legume, îi puteți fertiliza cu infuzie de banane. Știm cu toții că cojile de banane sunt o sursă imensă de potasiu. Pentru infuzie, umpleți ½ de borcan de 3l cu coji de banane, apoi turnați apă până la margini și lăsați la infuzat pentru 2-3 zile. După ce infuzia capătă o culoare întunecată, o diluați cu o căldare de apă și puteți uda orice culturi, nu doar ardeii.

Pentru ca plantele să înceapă să zâmbească, le puteți fertiliza cu cocktail de lapte. Amestecați 1l de lapte cu 1 căldare de apă și udați culturile. Lichidul le va da putere și dispoziție. Frunzele vor deveni întunecate, pufoase, iar plantele se vor maturiza și vor începe să formeze activ legume.

Spor la grădinărit!