Trucurile, care vă vor ajuta să grăbiți apariția puilor de violetă!

Violetele sunt unele dintre cele mai iubite plante de cameră. Pot fi întâlnite practic în fiecare locuință. Dacă aveți câteva tipuri favorite de violetă și vreți să le înmulțiți sau ați primit câteva frunzulițe în dar și doriți să le înrădăcinați pentru obținerea unor plante noi și puternice, citiți articolul nostru. Vă vom povesti multe lucruri interesante despre aceste procese captivante!

AVEȚI NEVOIE DE:

-frunze de violetă;

-ghivece mici sau pahare de plastic;

-substrat afânat — pentru plantarea frunzelor și puilor;

-apă stătută;

-pungi de plastic — simple și cu fermoar;

-sfoară groasă;

-sticle de plastic, cu volumul de 1.5-2 litri.

MOD DE LUCRU:

1.Înainte de a recolta frunzele pentru înrădăcinare, străduiți-vă să le alegeți pe cele tinere și de dimensiuni mai mici. Frunzele tinere conțin o cantitate mai mare de giberelină (fitohormon de creștere). De aceea, ele dezvoltă mai repede rădăcini și pui. Ele sunt localizate în partea superioară a plantei.

2.Ca să separați frunza necesară, pur și simplu rupeți-o atent cu mâna.

3.Ca să stimulați sinteza de giberelină, scurtați codița frunzei, pe care urmează să o înrădăcinați, rupându-o cu mâna. Fiind necesară cicatrizarea leziunii/rupturii, viitoarea plantă va secreta o cantitate mai mare de acest hormon.

4.Pregătiți câte un ghiveci mic, cu găuri de drenaj, pentru fiecare frunză. Noi am folosit pahare de plastic, pe care le-am găurit în 2 locuri, tăind câte o porțiune mică de pe marginea fundului lor cu foarfecele.

5.Umpleți ghivecele cu substrat afânat și udați-l bine cu apă stătută (nu trebuie să-l inundați).

6.Apoi înfigeți frunza în mijlocul substratului. Presați ușor solul din jurul ei, ca să o stabilizați.

7.Puneți fiecare ghiveci într-o pungă de plastic, închizându-o ermetic.

8.Așezați ghivecele cu viitoarele plante într-un loc luminat natural sau artificial (cu ajutorul lămpilor). Lăsați-le să se înrădăcineze.

Pe parcursul acestei perioade nu este necesar să aerisiți și să udați frunzele de violetă. Veți observa că se va forma condensul, dar acesta nu este dăunător: el se scurge pe fundul pungii și este absorbit de substrat. Astfel are loc un circuit închis al lichidului.

De principiu, înrădăcinarea frunzelor de violetă și apariția puilor pe lângă ele se produce în 2.5-3 luni. Uneori, în locul puilor, frunzele înrădăcinate formează deodată tije florale.

9.Peste 2.5 luni cercetați noile plante și bucurați-vă de rezultatele obținute.

10.Dacă doriți să înrădăcinați multe violete, dar nu dispuneți de mult spațiu pentru ele, puteți să plantați frunzulițele direct în pungi de plastic, cu fermoar și dimensiunile aproximative de 10 x 15 cm.

Rezultatele sunt la fel de reușite:

11.Dacă peste 3 luni frunzulița plantată nu formează pui, scoateți-o din pungă și rupeți-o cu mâna în jumătate. Astfel veți stimula sinteza de giberelină și în curând vor apărea puii. Dacă aveți nevoie de mult material de plantare, puteți să sădiți și jumătatea de frunză, care v-a rămas.

Iată rezultatul acestei manevre:

12.Dacă se întâmplă ca frunzulițele să dezvolte direct tije florale, lăsați-le să se dezvolte, fără să interveniți. Peste o anumită perioadă de timp ele oricum vor forma pui: fie la baza frunzei, fie chiar de la nivelul tijei (probabil știți că violetele să înmulțesc atât prin frunze, cât și prin tijele florale).

13.După ce puii ating înălțimea de circa 3 cm, plantați-i în ghivece separate.

Astfel, scoateți frunza-mamă cu puii din jurul ei din ghiveci și scuturați cu grijă substratul de pe sistemul lor radicular. Apoi separați cu grijă puii de frunza-mamă. Dacă se întâmplă ca unii pui să fie prea mici, nu-i separați de frunza-mamă, ci plantați-i înapoi în ghiveciul precedent și lăsați-i să se dezvolte. Uneori frunza-mamă continuă să elibereze pui noi.

Plantați puiul separat într-un alt ghiveci. Noi l-am plantat într-o sticlă de plastic, asigurându-i irigarea prin fitil. În acest scop tăiați sticla în jumătate și introduceți partea ei superioară în cea inferioară, întorcându-o cu gâtul în jos. Luați o bucățică de sfoară cu lungimea de 10-12 cm și înfășurați-o cam pe la mijloc cu o pungă de plastic, care va juca rolul de dop pentru noul „ghiveci”. Blocați orificiul noului „ghiveci” cu acest dop, astfel încât o parte a fitilului să rămână în el, iar cealaltă să ajungă în recipientul inferior. Umpleți recipientul inferior cu apă și plasați „ghiveciul” în el. Având în vedere faptul că noua plantă s-a dezvoltat în condiții de seră, acoperiți-o parțial cu o pungă de plastic pentru 3 zile, ca să se adapteze la condițiile mediului ambiant.

Mențineți nivelul lichidului din recipientul inferior până la nivelul substratului din „ghiveci”.

Spor la grădinărit!