Turtițe delicioase cu „buzunărașe”, preparate din aluat nedospit. O rețetă genială!

Turtița rotundă cu „buzunăraș” (pita) este propriu-zis o pâinică plată, presată, foarte populară în Orientul Mijlociu și țările mediteranene. Turtița este umplută cu cele mai diferite umpluturi: dulci și sărate. Se prepară ușor și reprezintă o alternativă excelentă pentru pâinea dospită. Se coace pe tigaia uscată, fără ulei, precum lipiile.

INGREDIENTE:

-360 g de făină;

-200 ml de apă fierbinte;

-½ linguriță de sare;

-20 ml de ulei de măsline sau floarea-soarelui.

MOD DE PREPARARE:

1.Cerneți făina într-un bol.

2.Adăugați sarea în apa fierbinte (după clocotire lăsați-o să se răcească doar 1-2 minute) și amestecați. Veți prepara un aluat opărit.

3.Realizați o adâncitură în mijlocul grămăjoarei de făină și turnați apa sărată în ea. Adăugați îndată uleiul de măsline.

4.Începeți să amestecați aluatul: inițial cu lingura, deoarece apa este fierbinte. Apoi frământați-l cu mâinile. Trebuie să obțineți un aluat omogen, moale, nelipicios. Dacă este necesar, mai adăugați puțină făină, dar aveți grijă să nu exagerați (aluatul nu trebuie să fie foarte dens și îmbibat cu făină).

După ce veți încorpora toată făina în aluat, frământați-l puțin pe masă (aproximativ 5 minute), ca să devină foarte neted și elastic. În timpul acestui proces el se răcește și ajunge să fie călduț.

5.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-o pungă curată. Lăsați-l să se odihnească pe parcursul a minim 20 minute.

6.Întindeți aluatul sub formă de baton și divizați-l în 8 bucăți egale — pentru 8 turtițe. Modelați bucățelele de aluat sub formă de biluțe și acoperiți-le cu folie alimentară, ca să nu se usuce. Lăsați-le să se odihnească puțin: astfel aluatul va deveni încă mai maleabil. Aluatul este absolut nelipicios. De aceea, nu este necesar să presărați suprafața de lucru cu făină.

7.Cât timp modelați prima turtiță, încingeți tigaia. Ungeți suprafața de lucru cu puțin ulei și întindeți o bucățică de aluat cu sucitorul. Străduiți-vă să-i oferiți o formă cât mai rotundă și să o întindeți uniform: aceste aspecte sunt responsabile de umplerea turtiței cu aburi și formarea „buzunărașului”. Diametrul turtiței este de 15-16 cm.

8.Așezați turtița pe tigaia încinsă și coaceți-o până când suprafața ei va începe să se acopere cu bule — aproximativ 1 minut. Apoi întoarceți-o pe cealaltă parte și coaceți-o până când veți observa că începe să se umfle. În acest moment întoarceți-o încă o dată (pe prima parte). Veți observa cum interiorul ei se umple cu aer: apare „buzunărașul”.

9.După aceasta întoarceți-o încă o dată, ca să se coacă bine pe fața inferioară. Nu vă îngrijorați, când veți observa că ea se dezumflă puțin. După ce o veți întoarce încă o dată, ea se va umfla iarăși.

10.Transferați turtița coaptă pe o tavă tapetată cu prosoape de hârtie și acoperiți-o cu un prosop textil, ca să nu fie expusă la curenții de aer.

Momentele importante din timpul preparării turtițelor: forma cât mai rotundă și suprafața cât mai uniformă, coacerea pe o tigaie bine încinsă și întoarcerea repetată de pe o parte pe alta (de câteva ori). Timpul de coacere a fiecărei turtițe este de aproximativ 2-2.5 minute.

După răcire păstrați turtițele într-o pungă de plastic, ca să nu fie expuse la curenții de aer și să nu se usuce.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!