Udați cu această soluție roșiile, castraveții și ardeii – pentru o recoltă bogată!

Aflați rețeta unui îngrășământ-minune, care conține azot și multe alte macro și microelemente cu efect benefic asupra dezvoltării plantelor și creșterii randamentului. Iar cel mai important este că îl poate realiza oricine din componente accesibile, deci este cel mai bun îngrășământ, gratuit și de neînlocuit în grădină. Îl puteți prepara primăvara, o dată cu începutul sezonului de grădinărit, și să-l utilizați până la începutul rodirii.

AVEȚI NEVOIE DE:

– căldare de 16l (vas de 10l sau butoi de 200l în funcție de mărimea terenului și cantitatea necesară de îngrășământ);

– buruieni (de preferat urzică, păpădie);

– 1 pumn de pământ;

– 2 linguri de apă caldă;

– ½ linguriță de drojdie uscată (sau 1/3 de drojdie proaspătă – 100 gr);

– apă stătută caldă (la temperatura de afară).

PAȘI DE URMAT:

1. Mărunțiți buruienile (noi am folosit urzici) cu foarfeca horticolă sau le rupeți bucăți de 5-10 cm și umpleți 2/3 de căldare/vas.

2. Amestecați drojdia cu apă caldă și așteptați 5 minute.

3. Umpleți căldarea cu apă, dar nu până la margini. Lăsați loc pentru ca infuzia să fermenteze și să vă fie comod să o amestecați.

4. Adăugați drojdia și pământul (conține diverse microorganisme, care provoacă fermentarea) și amestecați foarte bine.

Sfat. Puteți să nu folosiți drojdie dacă aveți suficient timp să așteptați. La temperatura de 25-30°С, soluția va fi gata timp de 1-1,5 săptămâni, iar cu drojdie e nevoie de 3-5 zile.

5. Acoperiți etanș căldarea cu capac, ca să nu pătrundă aerul, și lăsați compoziția la soare pentru 3-4 zile.

6. Zilnic, ridicați capacul, verificați la ce etapă este îngrășământul și neapărat amestecați-l 1-2 ori pe zi. Iară rezultatul peste 5 zile:

7. Diluați îngrășământul cu apă în proporții de 1:10 și folosiți-l pentru fertilizarea practic a tuturor culturilor: castraveți, tomate, ardei etc.

Sfat. Nu vă recomandăm să folosiți îngrășământul pentru culturile rădăcinoase (morcov, sfeclă roșie etc..), deoarece acesta grăbește în primul rând creșterea părților de la suprafața pământului, deci vor crește mai mult frunzele decât legumele.

8. Puteți fertiliza plantele deja după 2 săptămâni de la plantarea răsadurilor în câmp deschis, apoi o dată la 2 săptămâni, până începe maturarea recoltei, câte 1l sub fiecare tufă. Respectiv, pe parcursul unui sezon, vor fi suficiente 4 astfel de fertilizări.

Dacă nu aveți posibilitatea să faceți rost de gunoi de grajd, humus sau îngrășăminte minerale, soluția le poate înlocui cu succes pe toate. După cum vedeți, îngrășământul este foarte accesibil. Încercați neapărat, experimentați: fertilizați doar câteva plante și vă veți convinge cât de rapid și intens încep să crească, apoi ce recoltă bogată puteți obține.

Spor la grădinărit!