Umplutură ideală de mac bună pentru rulade, chifle, checuri, blinele, cornulețe și copturi!

Copturile cu umplutură de mac au fost și vor rămâne întotodeauna a fi una din cele mai gustoase, aromate și adorate de mulți!

INGREDIENTE:

-300 g de mac alimentar uscat;

-300 g de zahăr;

-50 g de unt;

-1 albuș de ou.

MOD DE PREPARARE:

1.Semințele de mac înainte de utilizare trebuie spălate foarte bine. Într-un bol  puneți semințele de mac și turnați apă rece. Amestecați-le cu apa și lăsați-le în ea pentru 5 minute, după care amestecați-le încă o dată. Veți observa cât de curate sunt semințele. Lăsați semințele să se sedimenteze. Apoi trecețe-le printr-o strecurătoare foarte măruntă, deoarece semințele în sine sunt mărunte (puteți să folosiți o bucată dublă de tifon sau o bucată de pânză de in). Dacă apa este murdară, repetați procedura de spălare de încă 1-2 ori.

2.Transferați semințele de mac într-o cratiță și acoperiți-le cu apă. Fierbeți-le timp de 60 minute din momentul clocotirii, pe foc mediu.

3. Periodic îndepărtați spuma și pelicula uleioasă formate pe suprafața apei. Dacă ați observat că apa a devenit tulbure în timpul fierberii, schimbați-o și continuați să fierbeți macul. De obicei, apa se schimbă de 2-3 ori în timpul fierberii macului.

4 Dacă în timpul fierberii observați niște semiluni albe asemănătoare cu cele de larve, nu vă speriați, aceștea sunt germenii de mac care se separă de ele. Precum boboasele crapă așa și semințele de mac se umflă și crapă în timpul prelucrării termice.

5. Peste 60 minute scoateți macul din apa fierbinte și spălați-l de 2 ori cu apă rece.

6. Apoi separați-l cât mai bine de apă: Pentru aceasta puteți folosi diferite procedee de scurgere de apă.

Procedura 1 – treceți semințele de mac prin strecurătoare acoperită cu strat dublu de tifon. Lăsați să se scurgă bine apa. Apoi legați tifonul și îl strângeți cât de puternic puteți. Uscați cu un prosop de bucătărie de bumbac sau prosoape de hârtie (în acest caz veți avea nevoie de multe prosoape de hârtie).

Procedura 2 (pe care noi am folosit-o) -strecurați cu ajutorul unui săculeț sintetic, pe care l-am stors bine cu mâinile și l-am uscat cu ajutorul unui prosop de bumbac.

Dacă nu veți usca bine semințele de mac, umplutura va deveni lichidă după adăugarea zahărului.

7. După ce ați uscat bine semințele de mac, ele trebuie mărunțite.

Metoda 1 (cea mai efectivă) – treceți semințele de mac prin mașina de tocat de 2 ori împreună cu 200 g de zahăr.

Masa obținută o mai treceți prin mașina de tocat cu ultima 100 g de zahăr.

Metoda 2 – mixați semințele de mac cu un blender și adăugați zahăr.

Metoda 3 – pisați semințele de mac într-un mojar (procedura este una mai dificilă, deoarece trebuie de depus mai mult efort fizic).

Amestecați bine până când tot zahărul nu se va topi.

În așa mod puteți păstra umplutura de mac în congelator pentru mai mult timp. O scoateți din congelator și o folosiți pentru diferite prăjituri.

Pentru a da un gust suplimentar de grăsime și o textură fină adăugați untul moale sau smântâna pentru frișcă și un albuș de ou care nu va permite umpluturii să se împrăștie în timpul felierii. Amestecați bine.

Pentru a diversifica gustul umpluturii de mac se poate de adăugat în ea stafide mărunțite, prune uscate tăiate mărunt, vișină în suc propriu, alte fructe uscate tăiate fin, fructe confiate, nuci prăjite, coajă de la citrice, iar în loc de zahăr puteți folosi miere de albine, dulceață, magiun, mere sau pere mărunțite.

În afară de aceasta, un gust aparte îi dă și vanilia. Aici puteți adăuga zahăr vanilat, esență de vanilie, vanilie.

Vă dorim poftă bună alături de cei dargi!