Un aluat foarte pufos pentru cozonaci! Aceștia ies gustoși întotdeauna!

Aluat pentru cozonaci, pregătit după o rețetă ușoară. Rezultatul este reușit întotdeauna! Cozonacii ies incredibil de gustoși, fragezi și pufoși!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 500 ml de lapte;

– 15 ouă (din care vom lăsa 2 albușuri pentru glazură);

– 22 g de drojdie uscată (sau 100 g de drojdie proaspătă);

– 2,5 kg de făină (aproximativ);

– 450 g de zahăr (dacă vă plac prăjiturile mai dulci, adăugați mai mult zahăr);

– 200 g de smântână fermentată;

– 400 g de unt;

– 2 g de zahăr vanilat;

– 1 linguriță de sare;

– stafide.

Pentru glazură:

– 1/4 dintr-o linguriță de sare de lămâie;

– 200 g de zahăr pudră;

– ornament colorat pentru decorarea copturilor.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: fierbeți laptele și lăsați-l să se răcească, până când va fi călduț. Apoi turnați-l într-un bol încăpător și încorporați-l cu drojdia uscată, folosind un tel. Tot la această etapă, încorporați și câteva linguri de făină. După aceasta, acoperiți bolul cu un prosop de bucătărie și puneți-l la cald, până când amestecul își va dubla volumul.

2. Într-un bol separat, spargeți 13 ouă întregi și 2 gălbenușuri. Albușurile rămase, puneți-le în alt recipient, veți avea nevoie de ele pentru glazură. După aceasta, începeți să adăugați câte puțin zahăr tos peste ouă și să le amestecați cu ajutorul unui mixer pornit la viteză medie.

3. În final, adăugați zahărul vanilat, sarea și smântâna fermentată. Amestecați din nou cu mixerul.

4. Topiți untul în cuptorul cu microunde și încorporați-l cu amestecul din bol. Însă aveți grijă să nu fie prea fierbinte.

5. Când drojdia se va activa și volumul ei se va dubla, turnați-o peste compoziția de ouă și amestecați ușor cu o spatulă.

6. Acum, începeți să adăugați restul cantității de făină. Va recomandăm să o faceți în câteva etape și să o cerneți înainte de adăugare.

7. Când aluatul va începe să se îngroașe, adăugați stafidele și amestecați. Stafidele trebuie să fie spălate din timp și uscate cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Apoi continuați să frământați aluatul pe suprafața de lucru, adăugând făina rămasă. În final, pentru ca să nu consume prea multă făină și să frământați aluatul prea mult, ungeți-vă palmele cu ulei vegetal.

8. Când aluatul va deveni omogen și nu se va mai lipi de mâini, modelați-l într-o bilă mare, apoi tăiați-o în jumătate și puneți-o în două recipiente încăpătoare, luând în considerație faptul că degrabă se va dubla în volum. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați aluatul să dospească timp de aproximativ 60-80 de minute într-un loc cald.

9. Pregătiți formele. Ungeți-le cu ulei vegetal. Acum, transferați aluatul din nou pe masă și mai frământați-l puțin. Luați câte puțin din el, modelați-l în formă de bilă și umpleți formele pe jumătate.

10. Puneți formele cu aluat pe o tavă, acoperiți-le din nou cu un prosop și mai lăsați-le timp de 20-30 de minute într-un loc cald, să crească.

11. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 30-40 de minute.

12. Pregătiți glazura: bateți albușurile de ouă cu ajutorul mixerului, adăugând treptat zahărul pudră. În final, adăugați sarea de lămâie. Trebuie să obțineți o compoziție cremoasă și albicioasă, nicidecum lichidă.

13. Scoateți cozonacii din forme și acoperiți-i cu glazură. După aceasta, decorați-i cu ornamente pentru copturi.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!