Un îngrășământ extraordinar, care poate înlocui gunoiul de grajd – îl puteți pregăti și dumneavoastră!

Astăzi vorbim despre un îngrășământ minunat, pe care îl puteți pregăti desinestătător. După compoziție reprezintă un substituent al gunoiului de grajd.

Îngrășământul verde, pregătit din iarbă, este, de fapt, același gunoi de grajd doar că în formă lichidă. Compoziția îngrășământului o puteți schimba, în funcție de ce iarbă adăugați.

Cum pregătiți îngrășământul verde

Pentru acest îngrășământ puteți folosi orice buruiene. Îngrășământul poate fi preparat pe bază de o singură plantă sau mai multe.

1.Iată ce puteți folosi:

urzici: conține nu numai azot, ci și un complex întreg de vitamine, micro și macro elemente (calciu, potasiu, fier etc.);

trifoi: al doilea element de bază, pe lângă urzici, care conține un spectru larg de nutrienți;

phacelia (plantă pentru nutreț): scade aciditatea solului;

calendula: un antiseptic minunat;

muștar alb (plantă pentru nutreț): la etapa de înflorire are proprietăți specifice biostimulatoarelor;

frunze verzi de tomate sau roșii (fără semne de boală): dezinfectează solul, protejează culturile de boli și dăunători;

susai: buruiană bogată în potasiu;

lobodă, pir, tătăneasă etc.;

fân: formează bacteria Bacillus subtilis care are aceleași proprietăți ca preparatele fungicide (dacă nu aveți fân, uscați iarba timp de 3-4 zile).

2.Este foarte important ca plantele să fie mărunțite, adică le puteți rupe cu mâinile bucăți cât mai mici sau le puteți tăia cu securea, toporul. Astfel ele elimină mai bine substanțele utile și procesul de fermentare decurge mai rapid.

Sfat. Vă recomandăm să pregătiți îngrășământul în recipiente nu mari, din plastic. În vasele metalice au loc procese de oxidare.

3.Umpleți ¾ din vas cu buruiene, adăugați 1l de compost sau sol fertil și turnați apă, astfel încât să acopere bine amestecul.

4.Puneți ceva deasupra vasului, pentru ca azotul eliminat în urma procesului de fermentare să nu se evapore, și îl lăsați pentru 5-7 zile. Îngrășământul trebuie amestecat zilnic, de preferat chiar și de câteva ori pe zi. Compoziția va face spume și se va ridica la suprafață.

Sfat. E foarte bine dacă aveți posibilitatea să țineți vasul cu îngrășământ în seră, unde este un mediu mai cald și mai confortabil pentru procesul de fermentare. În plus, acest lucru este foarte benefic pentru culturile care cresc în seră, deoarece evaporările care au loc servesc drept hrană pentru ele.

5.Obțineți o soluție de o culoare și cu un miros nu chiar plăcut. Lichidul trebuie diluat cu apă în proporții de 1:10 (1l de soluție : 10l de apă).

Acest fertilizant poate fi utilizat pentru absolut toate culturile din grădina dumneavoastră. Este foarte important să adăugați îngrășământul pe sol umed, adică udați plantele cu apă, apoi cu îngrășământ verde și, la final, din nou turnați apă. Culturile vă vor mulțumi cu o recoltă bogată!

Spor la grădinărit!