Un mod foarte simplu de reanimare a orhideelor afectate de putregaiul sistemului radicular!

Cultivatorii experimentați de orhidee cunosc, fără îndoială, despre unele boli destul de rezistente ale acestei plante de interior. Iar începătorii sau cei care nu s-au confruntat niciodată cu bolile sau dăunătorii orhideelor, se întristează la primul semn de așa ceva. În acest articol, vă vom demonstra pe exemplul acestei orhidee, că și astfel de probleme pot fi rezolvate cu ușurință.

Din păcate, orhideele sunt foarte vulnerabile la boli și la dăunători. Acest lucru se întâmplă, ca întotdeauna, atunci când nu sunt respectate procedurile de bază de îngrijire: solul, udarea, fertilizarea, lumina și vecinătatea cu plantele infestate de dăunători.

În general, examinarea atentă a orhideei pentru a depista orice semn de boală sau dăunători ar trebui să fie o regulă de bază pentru proprietarii acestor plante. Astfel, problema neplăcută va putea fi combătută și eradicată rapid. Este dificil să nu observăm ofilirea, îngălbenirea și carbonizarea frunzelor, mai ales infestarea evidentă cu dăunători.

Putregaiul rădăcinilor este una dintre cele mai răspândite ciuperci care afectează orhideele. Însăși denumirea acestei boli sugerează că ea afectează mai întâi sistemul radicular al orhideei, apoi întreaga plantă. Dar să știți că și în cazul în care acesta a început să se răspândească, ajungând până la prima frunză inferioară, puteți readuce planta la viață. Iată care sunt pașii de urmat:

Veți avea nevoie de:

– 350 ml de apă;

– 1 cățel de usturoi;

– substrat pentru orhidee.

Mod de lucru:

1. Pentru început, scoateți planta din ghiveci și curățați cu atenție rădăcinile de substrat.

2. În al doilea rând, folosiți o foarfecă curată, dezinfectată cu alcool, pentru a tăia toate părțile bolnave ale rădăcinilor, înlăturând și o mică parte din cele sănătoase. De asemenea, îndepărtați și frunzele galbene sau uscate.

3. În cel de-al treilea rând, spălați toată planta sub jet de apă curată și tratați tăieturile cu ajutorul unei soluții antifungice. Pentru aceasta, pregătiți o soluție de apă cu usturoi: 350 ml la 1 cățel tocat mărunt.

4. Ștergeți frunzele orhideei cu un disc de vată înmuiat în soluție, apoi introduceți și rădăcinile în ea. Lăsați-le așa pentru 30 de minute.

5. Acum, rădăcinile trebuie lăsate să se usuce. Cel mai bine ar fi să o atârnați cu ele în sus, într-un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui, și să o lăsați așa timp de 3 zile.

6. Acum, puteți planta orhideea în substrat de scoarță de pin, care a fost înmuiată în apă timp de 3 zile și mușchi umezit cu apă filtrată. Aveți grijă de ea ca de obicei, pulverizându-i frunzele cu apă o dată la 2 zile și udându-i substratul doar atunci când este complet uscat.

Spor la grădinărit!