Unde și alături de ce puteți planta liliacul: 4 idei pentru un pat cu flori impresionant!

Unde nu ați planta liliacul, acesta întotdeauna va atrage privirile. Însă specialiștii în designul peisagistic recomandă totuși să țineți cont de regulile, cu ajutorul cărora veți obține o  transformare de succes a grădinii dumneavoastră. Iată câteva idei cum puteți face acest lucru.

Tufa de liliac este frumoasă nu numai în timpul înfloririi. Frunzele verzi rămân pe copac până toamna târziu și încep să cadă doar când dau înghețurile, fără să-și schimbe culoarea.

Apropo, multe soiuri de liliac sunt rezistente la vremea rece și înghețurile de primăvară, chiar dacă înghețul dă atunci când florile sunt deja înflorite.

Ramurile înflorite de liliac nu mor sub zăpada căzută pe neașteptate. Important este să se topească repede.

1.Gard viu înflorit

Gardul din tufe de liliac cu flori de diferite culori arată foarte impresionant. Alegeți soiuri de aproximativ aceeași înălțime și alternați plantele cu flori roz, albe, lila și violet. Acest gard viu nu va lăsa pe nimeni indiferent în perioada de înflorire (din mai până în iunie).

Gardul viu din liliac de aceeași culoare arată la fel de bine

De asemenea, liliacul poate fi plantat lângă alți arbuști de înflorire sau ornamentali. O soluție minunată de design este duetul dintre liliac și iasomie. De îndată ce primul se va ofili, vecinul îi va lua locul.

2.Grup atrăgător

Un grup din câteva tufe de liliac arată foarte bine. În plus, puteți planta un soi de liliac sau câteva diferite. Grădina va fi frumos decorată cu câțiva lilieci înfloriți simultan de diferite nuanțe.

Dacă preferați să folosiți ramurile tufei pentru tăiere, atunci ar fi bine să plantați soiuri, care înfloresc în perioade diferite. În acest caz, aroma plăcută de flori parfumate va domni în casa dumneavoastră o perioadă lungă.

Toate soiurile de liliac se combină armonios între ele

Cu ajutorul unui astfel de grup de arbuști rămuroși puteți umple un colț gol al grădinii sau să ascundeți o construcție inestetică. Iar liliacul plantat lângă terasă sau zona de grătar va separa zona de odihnă de casa vecină.

3.În singurătate

O singură tufă de liliac, plantată pe fundalul gazonului sau lângă peretele casei, trebuie să aibă o formă perfectă. Această plantă este întotdeauna la vedere, iată de ce trebuie să abordați cu resposabilitate tăierile și formarea coroanei.

Pentru astfel de plantații, cel mai impresionant arată liliacul copăcel. Formarea unui astfel de copac nu este deloc dificilă. Răsadurile de 1 an, crescute prea tare, trebuie scurtate până la înălțimea de 0,5m, păstrând o parte din lăstar cu 3-6 muguri bine dezvoltați.

Toți lăstarii care cresc mai jos pe tulpină îi înlăturați. Când ramurile vor crește, nu vă rămâne decât să formați coroana.

Coroana liliacului copăcel trebuie rărită periodic

4.Grădină monocromatică

Liliacul poate fi plantat într-o grădină monocromatică ca plantă principală. Tufele violete se vor combina foarte bine cu plantele cu flori mov-lila.

În grădina cu flori puteți sădi ageratum, vinca, verbina, viole, heliotropium, hortensie, măzăriche parfumată, iris, lavandă, rododendron, tradescantia, brumărele, salvie etc.

Grădinile monocromatice cu flori violete și frunziș verde arată foarte impresionant

Grădina monocromatică albă este de neconceput fără liliacul cu flori albe. Alături de acest arbust, puteți planta iasomie, anemone, lăcrimioare, ghiocei, mușețel, narciși etc.

Acestea nu sunt nici pe departe toate modalitățile de utilizare a liliacului în cadrul designului peisagistic. Această plantă arată grozav în plantațiile mixte alături de tuia și ienupar.

În plus, sub tufele de liliac pot fi plantate hosta (crinul de toamnă) cu frunze albăstrui, dar și plante bulboase, care nu trebuie săpate des: galanthus, brândușa, scilla, scilla luciliae, colchicum.

Combinați florile după culori și grădina dumneavoastră va deveni atât de frumoasă, încât nimeni nu își va putea lua privirea.

Spor la grădinărit!