Usturoi foarte mare – mulcirea usturoiului toamna!

Cultivarea usturoiului de toamnă cu căpățâni foarte mari după tehnologia ”Ai plantat și ai uitat”. Mulcirea usturoiului – aveți grijă de recoltă toamna. Usturoiul se cultivă fără săparea solului, fără plivire și fără fertilizări. Tot ce trebuie să faceți este doar să rupeți săgețile. 

1.Separați cățeii de usturoi și îi curățați de coaja superioară. 

2. Pregătiți patul: strângeți roada precedentă, nivelați suprafața cu grebla și o acoperiți cu iarbă.

3. Peste aproximativ 1,5 luni, faceți găuri în pământ la o distanță de 15 cm. Distanța între rânduri să fie de aproximativ 11 cm. 

4. Mulciți patul cu frunze căzute. 

5. Iată rezultatul primăvara, stratul de zăpadă a îndesat bine stratul de frunze. Însă, usturoiul este o cultură puternică și trece cu ușurință prin stratul de mulci. 

Sfat. Deseori apare întrebarea când trebuie îndepărtat mulciul? Răspunsul este – niciodată. Patul trebuie mulcit pentru ca vara să nu aveți de lucru cu usturoiul. Toată îngrijirea patului se reduce la mulcirea de toamnă. Doar în cazul în care în luna mai sunt călduri puternice, va fi nevoie să udați usturoiul. 

6. Iată usturoiul la începutul verii. 

7. Iată usturoiul la mijlocul verii. Când va da săgeți, acestea trebuie îndepărtate, astfel veți spori randamentul, iar căpățânile vor fi mai mari. Totuși, câteva săgeți trebuie păstrate, deoarece cu ajutorul lor puteți identifica dacă usturoiul este pregătit sau nu pentru recoltare și puteți planta usturoi din semințe (la anul viitor va crește usturoi cu un singur cățel), reînnoind astfel soiul. 

8. Nu vă grăbiți să strângeți recolta. Iată 2 căpățâni de usturoi scoase din pământ în aceeași zi de pe 2 paturi diferite. Grosimea tulpinii este practic aceeași. Usturoiul mai mare a crescut pe un pat însorit, iar cel mai mic – la umbră. 

9. Înainte să începeți recoltarea usturoiului, trebuie să aveți deja iarbă cosită. Pentru 1m², e nevoie de 1 roabă plină cu vârf, iarba fiind îndesată. Până la sosirea gerurilor, fertilitatea solului va fi restabilită, iar din iarbă nu va rămâne nimic. 

Sfat. Această recomandarea poate fi aplicată pentru paturile cu orice cultură, nu doar cu usturoi. 

10. La începutul lunii august, am început să scoatem usturoiul din pământ, după care patul se mulcește cu iarbă. 

11. Iată ce rezultat puteți obține dacă rupeți săgețile. În mijloc puteți vedea usturoiul cu săgeta păstrată. În schimb, sunt bulbi destul de mari. 

Sperăm că am fost expliciți în ceea ce ține metoda ”Ai plantat și ai uitat”, care este mult mai simplă decât metoda tradițională. 

Spor la grădinărit!