Utilizarea cu folos a excesului recoltei de mere!

Majoritatea grădinarilor au în grădină, de regulă, câțiva meri, iată de ce, în perioada de rodire, obținem o cantitate atât de mare de fructe, încât nu reușim să le utilizăm rațional. Dacă aveți o familie mare, puteți conserva mai mult suc și dulceață sau deshidratați fructele.

Dar, pe lângă recolta calitativă, obținem și o cantitate de mere, care au căzut pe jos și nu se potrivesc pentru consum. Vă propunem să analizăm împreună câteva metode de întrebuințare a surplusului de mere.

Trebuie de menționat, că nu trebuie nici într-un caz să lăsați merele căzute sub copaci, acestea fiind sursa diferitor infecții și dăunători.

Merele, în special cele târzii, nu cad pur și simplu. De cele mai dese ori, aceste fructe sunt viermănoase, deci, mai târziu, din ele iese viermele fructelor, cel mai mare dușman al pomilor, și urcă înapoi în copac, ca să mănânce fructele sănătoase.

De asemenea, cad merele putrezite, adică cele infectate cu monilioză. Cu cât mai mult timp acestea se află pe pământ, cu atât mai mari sunt șansele că primăvara acestă boală va afecta florile din grădină, deoarece sporii ciupercii iernează foarte bine la suprafața solului.

Cu cât mai rapede veți aduna și prelucra merele viermănoase, cu atât mai mare este probabilitatea să le păstrați pe cele rămase sănătoase și să preveniți o epidemie.

1.Utilizați merele în compost

Mulți grădinari refuză această metodă, deoarece consideră că merele îl acidifică. Dacă alegeți această variantă, e nevoie să adăugați multă cenușă sau să neutralizați aciditatea cu dolomită măcinată.

În acest caz, primele mere se adaugă deja în luna iulie, adică când apar primele fructe căzute, iar pentru dezinfectare, fiecare strat se prelucrează cu soluție de uree, apoi se presără cu pământ.

2.Baza pentru răsadnița pe pat cald

În acest caz se folosește același principiu: fructele servesc ca îngrășământ.

Mai întâi, săpați un șanț de-a lungul patului și adăugați merele împreună cu alte resturi organice.

Ar fi bine să le mărunțiți cu ajutorul unei lopeți pentru săpat și să le amestecați cu pământ. Nivelul superior al patului trebuie să fie mai înalt decât nivelul solului, deoarece, cu timpul, patul se va lăsa.

3.Îngropați merele căzute în pământ

Pentru aceasta, departe de grădină, săpați din vară o groapă imensă, după cantitatea de mere pe care o aveți. Adunați merele pe măsură ce cad și răsturnați-le în această groapă.

Fiecare strat de fructe îl acoperiți cu un strat de pământ de 15 cm grosime, ca să nu se înmulțească muștele și viespile.

De regulă, până la sfârșitul toamnei, această groapă se umple. O acoperiți cu un morman de pământ, deoarece acesta se lasă pe parcusul iernii. Peste 1 an, nu rămâne nici urmă de mere.

Vom fi foarte bucuroși dacă veți împărtăși cu noi și alte metode pe care le folosiți în rezolvarea acestei probleme.

Spor la grădinărit!