Varză marinată în stil coreean: dulce-acrișoară, potrivit picantă, aromată, întotdeauna atrage atenția și este savurată cu poftă!

Vă prezentăm o rețetă de varză marinată în stil coreean, care iese dulce-acrișoară, potrivit picantă și foarte aromată. Acesta este un aperitiv savuros sau chiar o salată de post, care se potrivește pentru a fi servită ca garnitură pentru multe feluri de mâncare, în special pentru carne.

INGREDIENTE:

– 2,5 kg de varză;

– 0,4 kg de morcovi;

– 0,2 kg de ceapă;

– 1 lingură de sare cu vârf (35 g);

– 1,5 lingurițe de esență de oțet de 70 % (sau 100-120 ml de oțet de 9 %);

– 100-150 g de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 1 linguriță de boia de ardei iute (2 g);

– 1,5 lingurițe de turmeric (4 g);

– jumătate de linguriță de piper alb/negru măcinat (1-2 g);

– 1 lingură de boia dulce afumată (10 g);

– 1 lingură de coriandru măcinat sau de condiment pentru morcovul în stil coreean (10 g);

– 6-7 căței de usturoi mari (30-35 g);

– 5-6 linguri de zahăr (100-130 g).

MOD DE PREPARARE:

1. Într-un castron mare sau într-un vas emailat, dați morcovii decojiți printr-o mandolină – în fâșiuțe nu foarte lungi.

Notă: Unul dintre morcovi poate fi înlocuit fără probleme cu 1-2 ardei grași roșii.

2. Tăiați varza în bucăți nu foarte mari, sub formă de pătrățele. Puneți-o în același vas cu morcovii.

3. Presărați varza cu sare și oțet. Amestecați bine legumele, frecându-le puțin între palme, astfel încât să-și lase sucul. Lăsați varza pe masă timp de 30-40 de minute, fără să o acoperiți. În acest timp, să o amestecați de câteva ori.

4. Peste 40 de minute, încingeți o tigaie cu uleiul vegetal. Adăugați cepele în ea, pe care trebuie să le tăiați în formă de sferturi de rondele. Lăsați-le să se prăjească.

Notă: Această rețetă de varză poate fi preparată fără a adăuga ceapă și doar încălzind uleiul, însă, după părerea mea, ceapa este cea care dă un gust și o aromă neobișnuit de dulce tuturor salatelor coreene.

5. În timp ce se prăjește ceapa, adăugați condimentele la varză, încercând să le puneți într-o singură grămadă. De asemenea, adăugați cățeii de usturoiul trecuți prin presă.

6. Răspândiți 5-6 linguri de zahăr peste varză (în afara grămezii de condimente), iar când ceapa s-a rumenit puțin, turnați uleiul încins împreună cu ea peste usturoi și condimente.

7. Acum, salata trebuie amestecată foarte bine, astfel încât toate condimentele să se „împrietenească” cu ea, iar fiecare bucată de varză să fie îmbibată cu ulei aromat și condimentele.

Sfat: În timpul amestecării, vă recomandăm să purtați o pereche de mănuși.

8. Salata bine amestecată trebuie presată puțin cu palmele, acoperită cu un capac și pusă la frigider pentru 24 ore, timp în care se va marina bine și va deveni delicioasă, suculentă, de o culoare galbenă intensă.

Sfat: Culoarea de galben a verzei este dată de turmeric, dar nu exagerați cu el, de altfel varza va ieși amară.

9. Peste 24 ore, amestecați varza și nu uitați să o gustați și, dacă este necesar, să-i ajustați gustul după plac, adăugând sare, zahăr, oțet sau ardei iute.

10. O astfel de varză apetisantă în stil coreean completează perfect meniul celor care respectă postul, și se potrivește nu numai pentru regimul alimentar de zi cu zi, ci chiar și ca aperitiv pentru o masă festivă. Poate fi pregătită din timp și, cu cât se marinează mai mult, cu atât devine mai gustoasă. Serviți varza la masă cu multă plăcere, presărând-o cu semințe de susan prăjite!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!