Varză murată la bidon (pentru iarnă)!

Ați murat vreodată varza la bidon?! Deși este un proces îndelung, merită tot efortul depus. De fiecare dată așteptăm cu nerăbdare să gustăm varza murată și să pregătim sarmale din ea.

INGREDIENTE:

-28-30 kg de varză albă tomnatică;

-1500 g de sare neiodată;

-aproximativ 30 litri de apă de izvor sau de fântână.

Un bidon de plastic, cu volumul de 50 litri.

MOD DE PREPARARE:

1.Îndepărtați frunzele superficiale de pe fiecare căpățână de varză. Spălați-le, iar apoi îndepărtați-le cotoarele cu ajutorul cuțitului.

2.Adăugați câte aproximativ o lingură de sare neiodată în orificiul din fiecare varză (în total, noi am folosit 600 g de sare).

3.Puneți căpățânile de varză în bidonul curat, așezându-le cu orificiile în sus și cât mai compact. Tăiați 1-2 verze în sferturi și puneți bucățile rezultate în spațiile dintre căpățânile întregi.

4.Pregătiți saramura din apă rece și sare după proporția: 300 g de sare la 10 litri de apă. Turnați-o în bidon până îl veți umple complet. Verzele trebuie să fie acoperite complet cu lichid.

5.Acoperiți bidonul cu capacul lui. Lăsați varza să se mureze timp de 3 zile la temperatura camerei.

6.Peste 3 zile deschideți bidonul și scoateți 3-4 litri de saramură din el. Apoi puneți o presă de plastic sau un capac de plastic peste verze și așezați o greutate de 5-6 kg pe el (noi am folosit o pungă de plastic, umplută cu apă). Astfel verzele vor fi în continuare acoperite cu saramură.

7.Acoperiți iarăși bidonul cu capacul lui și puneți-l într-un loc întunecos și răcoros. Lăsați verzele să se mureze timp de 45-60 zile. Deschideți bidonul în fiecare zi, ca să eliminați dioxidul de carbon din interiorul lui.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New