Varză murată pentru iarnă – o rețetă rapidă verificată în timp!

Varză murată. Varza murată este un oaspete des întâlnit pe mesele noastre și acum e timpul potrivit pentru a pregăti varză gustoasă și crocantă pentru iarnă și nu numai. Varza se murează cu morcov, mere, sfeclă roșie, răchițele, merișoare sau chimen. Vă propunem să încercați această rețetă verificată de varză murată, care nu poate să nu vă reușească.

INGREDIENTE:

-2,5-3 kg de varză;

-2-3 morcovi;

-1 foaie de dafin;

-1 linguriță de boabe de piper negru și ienibahar.

Pentru saramură:

-3l de apă;

-3 linguri cu vârf de sare;

-1 lingură de zahăr.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți saramura. Turnați apa într-o cratiță, adăugați sarea și zahărul. Aduceți saramura până la punctul de fierbere, apoi o lăsați să se răcească.

2.Pregătiți legumele. Luați un vas mare în care vă va fi comod să amestecați legumele. Dați morcovul prin răzătoarea mare sau prin răzătoarea pentru morcov în stil coreean. Morcovul trebuie să fie pai. Luați 1 morcov la 1 kg de varză sau după gust. Puteți să murați varza și fără morcov, atunci ea va avea o culoare albă.

3.Tăiați varza sferturi și îndepărtați cotoarele.

4.Apoi o tăiați pai subțire, cu cuțitul simplu sau cu un cuțit special.

Sfat. Există o regulă generală, pentru murat se folosesc soiuri de varză tardive, cu căpățâna bătută și de o culoare practic albă, cu conținut ridicat de zahăr. Anume această varză va fi gustoasă și crocantă.

Varza timpurie nu se pune la murat, deoarece are frunzele verzi, groase și înfoiate.

5.Transferați varza în vas, adăugați piper negru, ienibahar și foi de dafin. Opțional, adăugați semințe de chimen sau de mărar. Amestecați foarte bine ingredientele. Nu e nevoie să frecați varza în timp ce amestecați, ea trebuie să-și mnețină forma și elasticitatea.

6.Puneți varza la murat într-un recipient mare: căldare sau cratiță, precum și în borcane. Repartizați varza în borcanele curate, îndesând foarte bine. Spălați borcanele preventiv cu bicarbonat de sodiu. De sterilizarea nu au nevoie, deoarece în ele oricum va decurge procesul de fermentare.

7.Umpleți borcanele cu saramură și le puneți într-un vas adânc sau într-o tavă. În timpul fermentării varza se va ridica și saramura va curge din borcane. Mai turnați puțină saramură, astfel încât varza să fie acoperită complet.

8.Acoperiți borcanele cu tifon și le lăsați la temperatura camerei pentru 3 zile, în dependență de temperatura aerului: dacă este cald, varza se pregătește în 2 zile, iar dacă e mai răcoare, atunci în 4 zile. Nici într-un caz nu acoperiți borcanele cu capace.

9.Zilnic, de cel puțin 2 ori pe zi, trebuie să înfigeți varza din borcane până la fund, ca să se elimine gazul, de altfel va avea un gust amar. În acest scop puteți folosi o frigăruie din lemn sau un cuțit lung.

10.După aceste 3 zile, când varza va fi murată, îndepărtați tifonul, puneți capacele și dați varza la păstrare la loc răcoros: balcon, pivniță sau frigider.

Varza murată corect are o nuanță de chihlimbar, un miros plăcut și un gust acrișor. Puteți servi varza murată cu ulei nerafinat și ceapă sau să o folosiți pentru ciorbe, salate, vinegret, colțunași, plăcinte și multe altele.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!